Blåbärstårta med limeströssel

Blåbärstårta med limeströssel
Foto: Helene Toresdotter
Sanna Töringe
Sanna Töringe

Blåbärstårta med limeströssel

Av: Sanna Töringe

Från: Citroner och rosmarin i mitt kök

10 ingredienser

Perfekt sommartårta! En saftig och god sockerkaka toppad med blåbär, grädde och limesocker. Recept från boken Citroner och rosmarin i mitt kök.

Sockerkakan är en Emma Kindbergare. Det är ett recept som jag använt gång på gång i många år. Emma Kindberg var kokerska i en familj som jag känner och hon lämnade detta recept efter sig. Egentligen ska man strö lite socker över den varma kakan, men det behövs inte om man ska använda den till tårta.
/Sanna Töringe

Se fler recept från boken

Citroner och rosmarin i mitt kök

Ingredienser

portioner personer
  • 75 g smör
  • 2 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 0,5 l blåbär
  • 0,5 dl strösocker, till blåbärsfyllningen
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 limefrukt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna lite.
  3. Vispa ägg och socker vitt och skummigt.
  4. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål och vänd försiktigt ner det i äggsmeten.
  5. Rör sist ner det smälta smöret.
  6. Smörj och ströa en liten form, den ska helst inte vara större än 20 cm i diameter.
  7. Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 25–30 minuter. När den är klar stjälps den genast upp på ett fat.
  8. När kakan svalnat delar man den i två bottnar.
  9. Mosa 3 dl bär och blanda med 1/2 dl socker. Lägg bärfyllningen mellan bottnarna.
  10. Vispa grädden och bred den över kakan och lägg på blåbär.
  11. Blanda finrivet limeskal med en knapp tesked strösocker och strössla över.