Cirkustårta med chokladgrädde och chokladganache

POPULÄRT
Strösseltårta med chokladgrädde och chokladganache
Foto: TV4

Cirkustårta med chokladgrädde och chokladganache

Av: Bjørn-Ali Abdullah, Michelle Fridh

Från: Det stora tårtslaget

24 ingredienser

Ingredienser

Michelles tårtbotten med strössel

  • 8 ägg
  • vetemjöl
  • potatismjöl
  • strösocker
  • 8 tsk vaniljsocker
  • 3 tsk bakpulver
  • färgglada chokladknappar
  • oreos, krossade

Bjørn-Alis chokladdrömsbotten

  • 10 ägg, rumsvarma
  • 100 g brunt farinsocker
  • 200 g strösocker
  • 180 g vetemjöl
  • 100 g glutenfritt mjöl (eller potatismjöl)
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk bakpulver
  • 35 g kakao

Bjørn-Alis chokladganache

  • 5 dl vispgrädde
  • 50 g honung
  • 500 g choklad, av valfri sort

Bjørn-Alis chokladgrädde

  • 1 l vispgrädde, kall, (max 36 % fett)
  • 75 g chokladganache, kyld
  • 4 msk florsocker

Montering

  • limefrukt, saft
  • ca 2 kg sockerpasta

Gör så här

Michelles vaniljbotten med strössel

  1. Knäck 8 ägg i ett glas. Häll i lika delar socker i ett annat glas och fyll sedan ett 3:e med 2/3 mjöl och 1/3 potatismjöl. Det ska vara lika mycket i alla 3 glas.
  2. Häll i 8 tsk vaniljsocker och 3 tsk bakpulver i mjölblandningen.
  3. Vispa ägg och socker fluffigt, sikta i mjölblandningen och blanda väl och försiktigt. Häll i godis och oreos.
  4. Smörj två formar på ca 20 cm i diameter och fördela smeten i dem. Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i ca 35-40 min.

Chokladdrömsbotten

  1. Grädda bottnarna i 1x30 cm eller 2x20 cm formar.
  2. Vispa en luftig smet i 10 min av ägg och socker.
  3. Blanda mjölsorterna, kanel, bakpulver och kakao i en skål.
  4. Sätt maskinen på lägsta nivå och ha i mjölblandningen tillsammans med äggen och sockret. Öka gradvis på upp till max. Rör sedan vidare med slickepott.
  5. In i ugnen på 175 grader i 27-30 minuter.

Chokladganache

  1. Häll 5 dl vispgrädde och 50 g honung i en kastrull. Sätt på svag värme tills vispgrädden börjar småkoka. Se upp så att det inte kokar över.
  2. Lägg 500 g choklad i en skål. Du kan använda både mörk, vit eller mjölkchoklad.
  3. Häll den varma vispgrädden över chokladen och rör till det blir ganache. Lägg ganachen att svalna i rumstemperatur, inte kylskåp.

Chokladgrädde

  1. Vispa samman vispgrädde, chokladganache och florsocker. Det är viktigt att inte vispa grädden för tjock, skulle den bli tjock, rör i lite mer vispgrädde.

Montering

  1. Skär bottnarna i 3 delar. Dränk dem med limesaft. Sätt en botten på en bricka och spritsa först en kant med chokladgrädde. Fyll sedan hela bottnen med chokladgrädden. Gör likadant på övriga våningar. Spackla tårtan med ganachen och täck med sugarpaste.