Marinerad lammstek

Marinerad lammstek
Foto: TV4

Marinerad lammstek

Av: Christina - Gotland

Från: Halv åtta hos mig

29 ingredienser

Marinerad lammstek och rosmarindoftande potatisrulle med getost. Serveras med rödvinssås.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

  • 1,5 kg lammstek
  • 1 tsk salt

marinaden

  • 1 dl rött vin
  • 0,5 msk soja
  • 0,5 msk matolja
  • 2 krm svartpeppar, grovmalen
  • 1 tsk salvia, smulad
  • 4 klyftor vitlök, pressade

Rosmarindoftande potatisrulle med getost

  • 600 g potatis (gärna fast)
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk färsk rosmarin, finhackad
  • 3 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 100 g getost
  • 1 msk smör + flingsalt + rosmarin till pensling

Rödvinsås

  • 1 schalottenlök, hackad
  • 1 bit rotselleri, hackad
  • 3-4 cm palsternacka, hackad
  • 25 g smör
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk timjan
  • 1 lagerblad
  • 3 msk kalvfond
  • 5 vitpepparkorn
  • 0,5 tsk strösocker
  • 37,5 cl rött vin
  • 2 tsk majsstärkelse
  • salt
  • peppar

Gör så här

Lammstek

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Blanda ingredienserna till marinaden.
  3. Lägg steken i en plastpåse och häll över marinaden, pressa ur luft till så att köttet får ordentlig kontakt med marinaden.
  4. Lägg in i kylskåpet ett dygn och vänd den ett par gånger.
  5. Tag upp steken, gnid in den med salt och ställ in den i ugnen med stektermometer i.
  6. Häll marinaden över steken och ös ofta.
  7. Häll 2 dl vatten över steken när den har fått färg.
  8. När termometern visar 70-75 grader efter cirka 90 minuter, är steken klar.
  9. Låt den vila i folie innan serveringen.

Potatisrulle

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Värm en stekpanna.
  3. Rulla ut smördegen på sitt papper på en plåt.
  4. Skala potatisen, riv den grovt.
  5. Fräs upp smöret, rör ner och fräs potatisen med pressad vitlök och hackad rosmarin under omröring några minuter.
  6. Potatisen steks lätt och ska inte packa ihop sig lufta den med ett par gafflar och häll upp och fördela den över degen.
  7. Salta smula över getosten och rulla ihop löst.
  8. Pensla den med smält smör, strö över rosmarin och flingsalt och grädda mitt i ugnen i 20 minuter, servera rullen nygräddad i bitar.

Rödvinsås

  1. Fräs alla grönsakerna i smör blanda i tomatpuren och kryddorna det får fräsa en stund tillsammans.
  2. Häll i rödvin och kalvfond i såsen och låt ingredienserna koka på svag värme i cirka 30 minuter.
  3. Sila såsen och red av med maizenamjöl (den ska vara rinnig i konsistensen).