Christinas bröllopstårta

Christinas bröllopstårta med lemon curd och coconut frosting
Foto: Tv4
Christina Gyllner
Christina Gyllner

Christinas bröllopstårta

31 ingredienser

Christinas bröllopstårta med lemon curd och coconut frosting, dekorerad med vit marsipan och stora blomblad i sugarpaste. Trevåningstårta med formar på 10, 15 samt 20 cm i diameter.

Ingredienser

portioner

Anslag (gör receptet 2 – 2,5 gånger)

  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 1,25 dl majsstärkelse
  • 6,5 dl vetemjöl
  • 4,5 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 2,5 dl mjölk
  • 1 msk vaniljextrakt
  • 4 dl strösocker
  • 5 äggvitor

Coconut buttercream

  • 10 äggvitor
  • 7 dl strösocker
  • 900 g smör, rumsvarmt
  • 1 msk coconut extract

lemon curd

  • 6 ägg (stora)
  • 12 äggulor
  • 7 dl strösocker
  • 4 msk citron, skal
  • 5 dl citronjuice, färsk
  • 300 g smör, rumsvarmt
  • 2 tsk gelatinpulver, + 3 msk vatten
  • 1 l grädde

Simple syrup

  • 1,5 dl vatten
  • 0,75 dl strösocker
  • 1 vaniljstång
  • 5 cm färsk ingefära, hackad

Royal icing

  • 1 äggvita
  • 5 dl florsocker, siktat
  • 0,5 citron, saften

Dekoration

  • 500 g sockerpasta
  • 2 kg vit marsipan
  • sidenband

Gör så här

  1. Börja med att göra lemon curd så att krämen hinner tjockna i kylen. Detta steg går att förbereda dagar i förväg.

Lemon curd

  1. Blanda ägg, äggulor, socker och citronskal i en stor värmetålig skål.
  2. Ställ skålen över en kastrull med sjudande vatten. Rör konstant, tills krämen tjocknar, detta tar ca 15 minuter.
  3. Mixa gelatinpulver och vatten i en skål. Låt svälla i några minuter.
  4. Häll i smöret lite i taget i den tjocka krämen. Tillsätt gelatinpulvret och blanda.
  5. Sila krämen och täck med plastfilm. Ställ kallt tills du ska använda krämen.
  6. När krämen tjocknat och är kall, blanda med fast vispad grädde tills du har en mousse och en bra smak av citron. Börja med dubbelt så mycket curd jämfört med grädde. Prova dig fram. Du vill ha en fast fyllning.

Tårtbotten

  1. Sätt ugnen på 160 grader. Smörj och mjöla formarna. Täck med bakplåtspapper i botten.
  2. Mixa ihop mjöl, majsstärkelse, bakpulver och salt i en skål. Kombinera 2,5 dl + 1 msk mjölk och vanilj.
  3. Vispa smör fluffigt i ca 3 minuter. Tillsätt sockret, lite i taget.
  4. Vispa på låg hastighet och tillsätt mjölblandningen i 4 omgångar och mjölken i 3 omgångar. Avsluta och börja med mjöl.
  5. Vispa äggvitorna fluffigt i en ren skål. Vänd ner vitorna i smeten.
  6. Fördela smeten mellan formarna, fyll till 2/3. Grädda tårtbottnen tills du kan sticka en tandpetare i utan att smet fastnar. Ca 30-40 minuter för en springform på 20 cm i diameter.
  7. Låt bottnarna svalna på galler. (Om du förbereder bottnarna dagen före, dela på dem dagen efter. Det är lättare. Plasta in ordentligt bara.)

Simple syrup

  1. Koka alla ingredienser i ca 3 minuter. Låt svalna.

Royal icing

  1. Vispa upp vitan med en gaffel. Sikta ner florsocker och avsluta med citronsaft. Ha i så mycket så att du får en bra rinnig konsistens. Som tjock fil ungefär.

Coconut buttercream

  1. Blanda socker och äggvitor. Använd ett vattenbad och låt sockret lösas upp och komma upp till ca 70 grader. Sätt sedan skålen i mixern och vispa på hög hastighet i ca 10 minuter tills marängen svalnat.
  2. Tillsätt smör i små kuber. Tillsätt kokosextrakt och smaka dig fram, börja med halva mängden. Använd genast.

Montering

  1. Dela på varje botten så att du får 2-3 lager, beroende på hur tunna lager du vill ha. Jag gjorde tre lager i botten, mellanvåningen var 4 lager, och toppen var 3 lager.
  2. Fukta varje lager med lite simple syrup.
  3. Spritsa en kant med buttercream så att fyllningen kan rinna ut. Fyll med ett lager lemon curd mousse och sedan på med ny botten.
  4. Upprepa tills du har tre eller fyra lager botten. Toppa med ett tunt lager buttercream. Kör även ett tunt lager buttercream runt om kakan. Ställ i kylen minst 4 timmar så att kakan sätter sig. (eller i frysen om du har bråttom).
  5. Rulla ut marsipan under tiden. Se till att marsipanen är ca 3-4 mm tjock. Mät tårtans diameter + höjd x 2 och kavla ut så att du har lite att tumma med. Täck varje våning på tårtan med marsipan.
  6. Kavla ut sugar paste tunt tunt och stansa ut rundlar i olika storlekar. Tunna ut kanterna så att det ser ut som rosenblad.
  7. Toppa tårtan blomblad i sugar paste, fäst dessa med royal icing. Dekorera med sidenband och vita rosor om du vill.