Mitt köks jordgubbstårta

Jordgubbstårta
Foto: TV4
Christina Gyllner
Christina Gyllner

Mitt köks jordgubbstårta

12 ingredienser

Christina Gyllners härliga tårta med jordgubbar och vaniljkräm passar perfekt på midsommar.

Ingredienser

Anslag (botten):

  • 3 ägg
  • 2 dl florsocker
  • 2 dl vetemjöl

Vaniljkräm:

  • 3 äggulor
  • 0,75 dl strösocker
  • 1 vaniljstång, skårad
  • 2,5 dl mjölk
  • 2 msk majsstärkelse
  • 1 msk smör

Maräng:

  • 3 äggvitor
  • 2 dl strösocker

Garnering:

  • 1 l färska jordgubbar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en 20 cm springform.
  2. Vispa ägg och florsocker riktigt vitt och fluffigt. Sikta ner vetemjölet och vänd ner i äggsmeten.
  3. Häll i formen och grädda 12-15 minuter. Låt svalna och ställ åt sidan.
  4. Gör vaniljkrämen; vispa upp äggulor, strösocker och majsstärkelse.
  5. Koka upp mjölk och vaniljfrön och –stång.
  6. Häll över mjölkblandningen lite i taget, så att du tempererar äggulorna.
  7. Häll tillbaka koket i kastrullen och låt sjuda på svag värme tills krämen tjocknat.
  8. Sila krämen och tillsätt smöret. Rör samman och låt svalna.
  9. Dela tårtbotten så att du har 3 st bottnar. Dela några jordgubbar och lägg som första lager fyllning.
  10. Stryk ut hälften av vaniljkrämen och lägg på andra lager botten. Stryk ut resterande vaniljkräm. Toppa med sista lager botten.
  11. Värm äggvitor och strösocker till marängen över ett vattenbad. När sockerkristallerna smält, ta från värmen och vispa marängen kall, 5-10 minuter.
  12. Täck sidorna och toppen av tårtan med maräng. Gör som ett berg av jordgubbar på toppen och
  13. avsluta med att bränna av marängen.