Vitello tonnato

Vitello tonnato
Foto: Mastiff AB
Christian Hellberg
Christian Hellberg

Vitello tonnato

5

20 ingredienser

Detta recept har Italienska influenser och är en rätt med kalvstek och tonfisksås.

Ingredienser

  • 800 g kalvytterfilé, putsad
  • 200 g tonfisk
  • rostade fänkålsfrö, malda
  • salt
  • peppar
  • olivolja

Grillade grönsaker:

  • 4 vita sparris
  • 4 färska lökar
  • olivolja
  • 1 citron, skalet
  • 40 rödlökar, skalad
  • 1 dl rödlöksvinäger
  • 2 msk kapris (gärna stora)
  • 1 grapefrukt

Rödvinsreduktion:

  • 2 dl mörk oxfond
  • 2 dl rött vin
  • 1 rödlök
  • 3 msk farinsocker
  • smör
  • 3 kvistar timjan

Gör så här

  1. Gnid in kött och tonfisk med salt, peppar och fänkålsfrö.
  2. Grilla tonfisken hastigt runt om. Värm på lite lätt i ugnen och skiva innan servering.
  3. Grilla kalvfilén i ca 5-6 minuter.
  4. Låt ligga och vila innan servering.
  5. Grillade grönsaker: Koka in rödlöken i röd vinäger i en kastrull, låt svalna.
  6. Skala och skär grapefrukten i bitar och servera detta till tonfisken toppat med kaprisen.
  7. Vänd runt grönsakerna i citron och olivolja.
  8. Grilla jämnt och servera som tillbehör till varmrätten.
  9. Rödvinsreduktion: Fräs rödlök i smör.
  10. Tillsätt farinsocker och låt glacera i kastrull i ca två minuter.
  11. Slå på vin och fond och låt koka ihop med timjankvistarna till önskad konsistens.
  12. Sila och smaka av med salt, peppar.