Sommarsparris med hollandaise och forellrom

Sommarsparris med hollandaise och forellrom
Foto: Niklas Bernstone
Christian Hellberg
Camilla Läckberg
Christian Hellberg
Camilla Läckberg

Sommarsparris med hollandaise och forellrom

Av: Christian Hellberg, Camilla Läckberg

18 ingredienser

En underbar grön sparris som serveras med krämig hollandaisesås, toppad med forellrom.

Ingredienser

portioner
  • 2 knippen grön sparris
  • olivolja
  • havssalt
  • svartpeppar
  • 3 äggulor
  • 1 dl reduktion
  • 0,5 citron, pressad
  • 3 dl smör, skirat
  • dill, skuren
  • 30 g forellrom
  • 2 skivor vitt bröd
  • olivolja
  • gräslök, skuren
  • dragon, strimlad

Reduktion

  • 1 dl vatten
  • 2 dl rödvinsvinäger
  • 2 schalottenlökar, skivade
  • 2 kvistar dragon
  • 2 msk estragonvinäger

Gör så här

  1. Skär av den nedersta träiga delen av sparrisen.
  2. Vänd runt den i oljan, salta och peppra. Grilla runt om.
  3. Reduktion: Blanda alla ingredienser (vatten, rödvinsvinäger, scharlottenlök, dragon och estragonvinäger) och koka ihop tills hälften återstår.
  4. Vispa äggulor, reduktion och citronsaft till ett fluffigt skum över knappt sjudande vattenbad – det får inte vara för varmt, då koagulerar äggulorna.
  5. Tillsätt det skirade smöret i en tunn stråle under kraftig vispning.
  6. Blanda ner dill och forellrom före servering.
  7. Riv brödet i smulor. Stek det i oljan och tillsätt örterna.
  8. Servera den grillade sparrisen med hollandaisesåsen och strö över brödsmulorna.