Rådjurssadel med klassiska tillbehör

Rådjurssadel med klassiska tillbehör
Foto: TV4

Rådjurssadel med klassiska tillbehör

Av: Christian - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

19 ingredienser

1h 30 min

Rådjurssadel med klassiska tillbehör och rödvinssky. En smakrik kötträtt perfekt efter en lång höstpromenad.

Vintips
Kleine Zalze Shiraz Mourvedre Viognier, art.nr. 2034, 89 kr är ett vin med bra kraft och kryddighet. Passar bra eftersom denna rätt behöver ett kraftigt och smakrikt vin. Valmöjligheterna är flera.

Vill man ha ett lite dyrare vin med ännu mer smak ska man prova Catena Malbec från Argentina, art.nr. 6562, 119 kr.

Christian bjöd även på

Carpaccio på rödbetor med getost

Chokladcrême med brödkrutonger

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Rådjurssadel och marinad

  • 1 rådjurssadel, tinad och putsad
  • 1 msk smör
  • 1 stekpåse
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 msk soja
  • 3 klyftor vitlök, skalade
  • 2 tsk örter provencale
  • 1 tsk peppar, nymalen

Hasselbackspotatis

  • 8 potatisar, små, fast sort, skalade
  • 50 g smör
  • 2 msk ströbröd

Baconlindad haricot verts

  • 100 g haricots verts
  • 1 förp bacon, tunt skivad, ca 140 g

Rödvinssky

  • 37,5 cl rött vin
  • 1 msk oxfond
  • 2 klyftor vitlök, skalade och hackade
  • 2 msk majsstärkelse
  • 50 g smör
  • 1 krm svartpeppar

Gör så här

Rådjurssadel

  1. Sadeln ska vara tinad och putsad innan tillagning.
  2. Sätt ugnen på 125 grader.
  3. Blanda ihop oljan och sojan.
  4. Pressa i vitlöksklyftor samt tillsätt svartpeppar och örter.
  5. Bryn sadeln på alla sidor i lite smör.
  6. Stoppa sedan sadeln i stekpåsen och häll över marinaden.
  7. För bästa resultat bör en stektermometer användas. Stoppa in termometern i en av filéerna längs benet. När termometern visar 58 grader är köttet rosa. Beroende på sadelns storlek tar tillagningen mellan 60-90 minuter.

Confiterad hasselbackspotatis

  1. Skala potatisarna.
  2. Skär sedan tunna skivor men endast 2/3 ner på potatisen. Ett bra tips är att lägga potatisen i en träslev, då kan man inte skära hela vägen rakt igenom.
  3. Smält smöret långsamt i en stekpanna. Bäst är att använda en teflonpanna med lock.
  4. När smöret har smält, lägg i potatisarna i smöret och låg de koka på mycket svag värme. Smöret ska bara bubbla lite grann.
  5. Vänd de ett par gånger för at få jämn tillagning.
  6. När potatisen har fått fin färg och är mjuk är den klar. Detta tar ca 1 timma.
  7. Ta ur potatisarna ur smöret och lägg på en ugnsfast form.
  8. Spara smöret till de baconlindade haricort verts-lindorna.
  9. Precis innan servering, häll lite ströbröd över potatisarna och stoppa in i ugnen på hög värme i ca 5 minuter.

Confiterad baconlindad haricot vert

  1. Ta ett knippe haricot verts ca 6-7 st, och linda en baconskiva runt dem.
  2. Gör så tills alla haricort verts är inlindade i bacon.
  3. Precis innan servering, stoppa ned lindorna i det smälta smöret och puttra på låg värme.
  4. Vänd ett par gånger, när baconet har fått fin färg är det klart. Detta tar ungefär 5-10 minuter.

Rödvinssky

  1. Häll rödvinet i en kastrull och tillsätt oxfonden.
  2. Låt puttra på låg värme i ca 30 minuter så att vätskan reduceras ner.
  3. Under tiden, skala och hacka vitlöken.
  4. Stek snabbt i en panna med lite olja och häll sedan den rostade vitlöken i såsen.
  5. När vätskan har reducerats ner till hälften, tillsätt en redning för att göra den tjockare.
  6. Tillsätt smöret, låt det smälta och rör om.