Grillad marulksrygg med sötpotatispuré.

Grillad marulksrygg med sötpotatispuré.
Foto: Mastiff AB
Christian Hellberg
Christian Hellberg

Grillad marulksrygg med sötpotatispuré.

12 ingredienser

Grillad fisk som serveras tillsammans med en puré på sötpotatis. Marulk kan ersättas med annan fisk av fast och köttig karaktär, fråga fiskhandlaren.

Om du skall köpa fisk tänk på att det finns många arter som kräver omtanke.
Till exempel:
Marulken bör vara fångad på krok, inte trålad.
Hälleflundran bör vara odlad.
Rödtungan bör vara odlad.

Marulken som Christian använder här är inte trålad utan fiskad på krok.

Läs mer om hur du väljer ekorätt i fiskdisken »

Ingredienser

portioner
  • 1 kg marulksfilé, putsad
  • 2 msk curry
  • 1 msk sesamfrön
  • 1 msk malen koriander
  • 1 msk farinsocker
  • 0,5 msk vitlökssalt

Sötpotatispuré:

  • 2 sötpotatisar, skalade
  • 1,5 dl olivolja
  • 1 schalottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 citroner, juicen
  • 0,5 knippe koriander

Gör så här

  1. Torka av fisken med hushållspapper.
  2. Bland curry, sesamfrö, koriander, farinsocker och vitlökssalt och gnid in marulken med blandningen.
  3. Grilla och skiva upp innan servering.
  4. Tänk på att marulken är en köttig fisk och tar lite längre tid att grilla än annan fisk.
  5. Sötpotatispuré: Dela potatisen i mindre bitar och koka tills dom är rejält mjuka. Låt dom stå och ånga av ett par minuter.
  6. Hacka schalottenlök och vitlök och lägg i en mixer.
  7. Tillsätt potatisen, olivolja och citronjuicen och mixa till en slät kräm.
  8. Avsluta med att blanda i koriandern.