Lyxig chokladkaka som toppas med chokladmaräng och mascarponegrädde. Går utmärkt att förbereda och bara toppa med grädden innan servering.
Chokladtårta med maräng och apelsin
Du behöver
Chokladkaka
- 350 g mörkchoklad (70 %)
- 250 g smör
- 3,5 dl socker (farin, muscovado eller strö)
- 1 tsk salt
- 2 msk apelsinzest
- 5 äggulor
- 5 äggvitor
Maräng
- 4 äggvitor
- 2,5 dl strösocker
- 1 tsk vinäger
- 1 msk kakao
- 1 tsk maizena
Mascarponegrädde
- 0,5 dl mascarpone
- 2 dl grädde
- 1 msk vaniljsocker
- 1 msk apelsinzest
- 2 tsk rom
Gör så här
- Chokladkaka
Sätt ugnen på 165 grader. Grovhacka chokladen och smält samman med smöret på låg värme i en kastrull. Blanda ihop äggulan med sockret, rör ner i chokladblandningen. Ta av från värmen. - I en separat skål, vispa äggvitan tills toppar bildas. Börja med att vända ner lite av den vispade äggvitan med en slickepott, tillsätt sedan resten i chokladblandningen.
- Smörj en springform och lägg bakplåtspapper i botten. Häll smeten i springformen och grädda i 40 min.
- Maräng
Börja med marängen när chokladkakan gräddats i 30 minuter. Vispa äggvitan tills mjuka toppar börja bildas, tillsätt lite av sockret samt vinägern, tillsätt sedan sockret i omgångar. Blanda ihop kakaon och maizenan, vänd ner i marängen. - Klicka ut den på chokladkakan och grädda ytterligare 25 min. Låt svalna helt i formen.
- Servering
Vispa upp grädde, mascarpone och vaniljsockret. Blanda sedan i apelsinzesten och romen. Toppa den kalla kakan med grädden.
30 december 2016