Chokladtårta med maräng och apelsin

1,5-2 h

Lyxig chokladkaka som toppas med chokladmaräng och mascarponegrädde. Går utmärkt att förbereda och bara toppa med grädden innan servering.

30 december 2016
1,5-2 h

Du behöver

Chokladkaka

  • 350 g mörkchoklad (70 %)
  • 250 g smör
  • 3,5 dl socker (farin, muscovado eller strö)
  • 1 tsk salt
  • 2 msk apelsinzest
  • 5 äggulor
  • 5 äggvitor

Maräng

  • 4 äggvitor
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 tsk vinäger
  • 1 msk kakao
  • 1 tsk maizena

Mascarponegrädde

  • 0,5 dl mascarpone
  • 2 dl grädde
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 msk apelsinzest
  • 2 tsk rom

Gör så här

  1. Chokladkaka
    Sätt ugnen på 165 grader. Grovhacka chokladen och smält samman med smöret på låg värme i en kastrull. Blanda ihop äggulan med sockret, rör ner i chokladblandningen. Ta av från värmen.
  2. I en separat skål, vispa äggvitan tills toppar bildas. Börja med att vända ner lite av den vispade äggvitan med en slickepott, tillsätt sedan resten i chokladblandningen.
  3. Smörj en springform och lägg bakplåtspapper i botten. Häll smeten i springformen och grädda i 40 min.
  4. Maräng
    Börja med marängen när chokladkakan gräddats i 30 minuter. Vispa äggvitan tills mjuka toppar börja bildas, tillsätt lite av sockret samt vinägern, tillsätt sedan sockret i omgångar. Blanda ihop kakaon och maizenan, vänd ner i marängen.
  5. Klicka ut den på chokladkakan och grädda ytterligare 25 min. Låt svalna helt i formen.
  6. Servering
    Vispa upp grädde, mascarpone och vaniljsockret. Blanda sedan i apelsinzesten och romen. Toppa den kalla kakan med grädden.
Kommentera receptet

Fler goda recept