Chokladtårta med hallonkompott

POPULÄRT
Chokladtårta med hallonkompott
Foto: TV4
Johanna Viberg
Johanna Viberg

Chokladtårta med hallonkompott

Av: Johanna Viberg

Från: Det stora tårtslaget

23 ingredienser

Testa Johannas omtyckta chokladtårta med hallonkompott, vispad chokladganache och mörk chokladfrosting. Täck med marsipan eller sockerpasta och dekorera efter tycke och smak.

Ingredienser

Chokladbotten

  • 270 g vetemjöl
  • 450 g strösocker
  • 135 g kakao
  • 9 g bikarbonat
  • 6 g bakpulver
  • 7 g salt
  • 265 g mjölk
  • 20 g vitvinsvinäger
  • 90 g neutral olja
  • 285 g kaffe, hett
  • 3 ägg
  • 2 tsk vaniljextrakt

Hallonkompott

  • 200 g hallon
  • ca 0,5 dl florsocker

Vispad chokladganache

  • 3 dl grädde
  • 180 g choklad (av god kvalitet)

Mörk chokladfrosting

  • 45 g kakao
  • 90 g vatten, kokande
  • 340 g smör, rumsvarmt
  • 65 g florsocker
  • 0,5 krm salt
  • 450 g choklad (av god kvalitet)

Täcka tårtan

  • marsipan (eller sockerpasta)

Gör så här

Chokladbotten

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Klä en långpanna med bakplåtspapper.
  2. Sikta ned de torra ingredienserna i en bunke och blanda väl. Blanda mjölken och vitvinsvinägern och tillsätt den tillsammans med olja, ägg, kaffe och vaniljessens i bunken. Blanda med elvisp i ca 2 min.
  3. Häll smeten i långpannan och grädda i mitten av ugnen i ca 20-30 min. Överbaka ej, kakan skall kännas kladdig men provstickan skall vara torr. Låt svalna en stund innan du skär ut önskad form på botten.

Hallonkompott

  1. Rör ihop hallon och florsocker, efter behag, tills det är helt blandat. Om du använder frysta hallon så glöm inte att koka dem först i minst två minuter.

Vispad chokladganache

  1. Värm grädden i en kastrull på spisen. Låt chokladen smälta i grädden under omrörning. Det får inte börja koka, då skär det sig. Låt blandningen stå i kylen över natten (alt i ca 8 h) och vispa sedan upp ganachen till önskad fasthet.

Mörk chokladfrosting

  1. Smält chokladen över vattenbad eller i micron och låt svalna medan du förbereder resten.
  2. Blanda kakaon med det kokheta vattnet så det blir en jämn smet. Rör smöret med florsocker och salt i en assistent tills det är vitt och pösigt. Tillsätt den smälta chokladen och kakaoblandningen och rör ihop till en smidig kräm.

Montering

  1. Bred ut hallonröran på första lagret tårtbotten, fyll sedan på med den vispade ganachen. Sedan dags för nästa bottenlager varvat med hallon och chokladfyllning.
  2. Spackla tårtan med frostingen. Klä sedan in tårtan med marsipan eller sockerpasta.