Chokladpaj med lyxig marscarponefyllning

Chokladpaj med lyxig marscarponefyllning
Foto: Eva Hilldén
Lena Söderström porträtt
Lena Söderström porträtt

Chokladpaj med lyxig marscarponefyllning

9 ingredienser

40 m + tid i kyl

Ljuvlig chokladpaj med en fyllning gjord på grädde, vit choklad och mascarpone. Garnerad med ätbara blommor och chokladknappar blir det här en underbar paj för både öga och mun.

Receptet är ur boken Cheesecakes & kladdkakor, Semic.

Tips! Chokladknappar till garnering kan bytas ut mot hyvlade chokladspån. Temperera en vit chokladkaka med handflatan (det blir lättare då) och hyvla den med en vanlig osthyvel.

Ingredienser

portioner tårta

pajdeg

  • 300 g chocolate chip cookies
  • 50 g mandelspån
  • 100 g smör, smält

Fyllning

  • 1 dl vispgrädde
  • 300 g vita chokladknappar (eller hackad vit choklad)
  • 300 g mascarpone

Garnering

  • 1 dl vita chokladknappar
  • florsocker
  • ätbara blommor (ekologiskt odlade t ex rosor)

Gör så här

Pajdeg

  1. Bryt kexen i mindre bitar och mixa tillsammans med mandelspån till smulor i en matberedare monterad med kniv. Tillsätt smöret och mixa ihop.
  2. Fördela blandningen i en springform, ca 22 cm i diameter, och tryck till med en sked. Ställ kallt.

Fyllning

  1. Värm grädden i en liten släpplättpanna. Ta pannan från värmen och smält chokladen i den varma grädden under omrörning. Låt svalna.
  2. Lägg mascarponen och chokladen i en bunke och vispa ihop. Bred ut fyllningen i formen.
  3. Låt pajen stå kallt och stelna, 4–5 timmar, gärna över natten.

Garnering

  1. Garnera med chokladknappar, blommor, blomblad och siktat florsocker.