Chokladmoussesurprise för chokofilen

Chokladmoussesurprise för chokofilen
Foto: TV4

Chokladmoussesurprise för chokofilen

Av: Margaretha - Lysekil

Från: Halv åtta hos mig

13 ingredienser

45 m + 3 h

Chokladmousse på cointreauindränkt valnötsbotten.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Valnötsbottnar

  • 25 g sötmandel
  • 25 g valnötter
  • 50 g strösocker
  • 5 g nescafé, mörkrostat
  • 25 g cointreau

Chokladmousse

  • 1 tsk torkad hel chilifrukt, jalapeño - ta bort kärnor
  • 150 g mörk choklad (Marabou mörk)
  • 200 g vispgrädde [2 dl]
  • 80 g äggula [4 st]
  • 45 g strösocker
  • 20 g vatten [20 ml]
  • 1 dl grädde
  • 1 apelsin

Gör så här

Valnötsbottnar

  1. Mixa mandel , valnötter, socker och nescafé i en matberedare till fint pulver.
  2. Häll upp i en bunke och tillsätt äggvitan. Rör om med en slickepott till en slät smet. Låt svälla i 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 180 grader.
  4. Spritsa 8 bottnar på bakplåtspapper. Grädda dem gyllenbruna, ca 8 minuter. Låt kallna på galler

Chokladmoussen

  1. Krossa chilin i en mortel.
  2. Hacka chokladen och värm den till 55 grader i mikrougn eller vattenbad.
  3. Vispa grädden till ett löst skum och ställ in i kylen.
  4. Vispa samman äggula, socker och vatten. Sätt bunken i en kastrull med sjudande vatten. Vispa kraftigt tills det bildats en krämig smet, 85 grader.
  5. Vispa smeten tills den kallnat med elvisp eller för hand.
  6. Blanda den smälta chokladen med ca 1/3 av grädden och chili.
  7. Blanda ner resterande grädde och äggsmeten till en lätt och luftig mousse.
  8. Klipp till 4 band overheadfilm, 5 cm breda och 24 cm långa. Sätt samman till ringar med häftapparat.
  9. Lägg valnötsbottnarna i Cointreau så att de suger åt sig spriten.
  10. Lägg en botten i varje ring. Fyll plastringarna till hälften med mousse och lägg ner nästa valnötsbotten. Fyll formarna med moussen. Låt stå i frysen minst 3 timmar eller över natten.
  11. Tag ut moussen och bort plastfilmen.
  12. Dekorera med lite rivet skal av en apelsin.