Chokladmarängtårta

Chokladmarängtårta
Foto: Frida Skattberg
Frida Skattberg porträtt
Frida Skattberg porträtt

Chokladmarängtårta

3 ingredienser

1,5 h

Underbar marängbotten med chokladswirl. Toppa den exempelvis med hallongrädde och färska hallon.

Ingredienser

portioner marängbotten
  • 8 äggvitor
  • 5 dl strösocker
  • 100 g mörk choklad

Gör så här

  1. Börja med att sätta ugnen på 150 grader varmluft. Klä en plåt med bakplåtspapper.
  2. Lägg äggvitorna i en rostfri bunke och blanda med sockret. Sänk ned bunken i sjudande vatten. Marängsmeten ska nu komma upp i 60-65 grader under konstant vispning.
  3. När den är 65 grader så tar du bort den från värmen och fortsätter vispa, nu gärna med en elvisp eller i en assistent. Vispa på hög hastighet till marängsmeten har svalnat helt.
  4. Smält under tiden chokladen och ställ den åt sidan. När marängsmeten är färdigvispad så häller du ner chokladen och vänder om smeten så att det blandas runt lite slarvigt.
  5. Klicka sedan ut marängsmeten i en cirkel på plåten. Grädda marängen i mitten av ugnen i ca 1 timme. När den släpper från bakplåtspappret så är den klar.