Chokladkaka med passionsfruktsparfait

chokladkaka med crunch och passionsfruktsparfait
Foto: Tv4

Chokladkaka med passionsfruktsparfait

Av: Kari Litmanen - Gävle

Från: Halv åtta hos mig

15 ingredienser

1 h 10 m

En underbar chokladkaka serveras med kall passionsfruktsparfait och toppas med kardemummadoftande crunch. 

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Chokladkaka

  • 125 g mörk choklad
  • 90 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 2 ägg (stora)

Crunch

  • 1 msk smör
  • 1 msk strösocker
  • 4 msk havregryn
  • 0,5 tsk kardemumma

Passionsfruktsparfait

  • 4 passionsfrukter
  • 2 ägg
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk florsocker
  • 2 msk crème fraîche
  • 1,4 dl vispgrädde

Till garnering

  • jordgubbar

Gör så här

Chokladkaka

  1. Smält smör i vattenbad, tillsätt socker och choklad. Värm tills sockret och chokladen smält. Tillsätt ägg och rör om. Häll upp i smord form och in i ugnen i två timmar på 100 grader.

Crunch

  1. Smält smör i kastrull, tillsätt socker, havre och stött kardemumma. Rör ihop och låt svalna.

Passionsfruktparfait

  1. Dela upp äggulor och äggvitor. Tillsätt florsocker med äggulorna och vispa luftigt, strösocker med äggvitorna och vispa.
  2. Vispa grädde och crème fraiche och gröp ur passionsfrukterna. Blanda ihop och häll i glassformen.
  3. Frys i 4-5 timmar.
  4. Garnera med jordgubbar.