Chokladcupcakes med kolasmörkräm och kolasås

koket.se
Chokladcupcakes med kolasmörkräm och kolasås
Foto: TV4
Roy Fares KH2024
Roy Fares KH2024

Chokladcupcakes med kolasmörkräm och kolasås

22 ingredienser

Maffiga chokladmuffins som toppas med caramel buttercream och hemgjord kolasås. Det ultimata receptet på cupcakes enligt Roy Fares.

Tips! Får du smörkräm över går det bra att spara den i kylen, den håller ca 1 vecka.

Se Roy Fares laga receptet

logo

Ingredienser

portioner12 - 14 stycken

Cupcakes

  • 100 g mörk choklad
  • 30 g kakao [0,75 dl]
  • 200 g varmt kaffe [2 dl]
  • 120 g vetemjöl [2 dl]
  • 130 g strösocker [1,5 dl]
  • 35 g muscovadosocker
  • 3 g salt [0,5 tsk]
  • 3 g bikarbonat [0,5 tsk]
  • 10 g vaniljsocker [1 msk]
  • 90 g olja [1 dl]
  • 110 g ägg, rumsvarma (2)
  • 4 g vitvinsvinäger [2 tsk]

Kolasmörkräm

  • 100 g dulce de leche
  • 100 g mjölkchoklad
  • 300 g osaltat smör, rumstempererat
  • 60 g äggvita
  • 85 g strösocker
  • 0,5 krm salt

Kola

  • 75 g grädde [0,75 dl]
  • 45 g strösocker [0,5 dl]
  • 70 g ljus sirap [0,5 dl]
  • 25 g smör [2 msk]

Gör så här

Cupcakes

  1. Sätt ugnen på 170 grader varmluft. Placera 12-14 cupcakeformar i en cupcakeplåt.
  2. Hacka chokladen och lägg i en bunke tillsammans med kakao. Koka kaffe och häll det varma kaffet över chokladen, blanda med en visp och ställ åt sidan.
  3. Blanda vetemjöl, strösocker, muscovadosocker salt, bikarbonat och vaniljsocker i en bunke. I en annan bunke vispar du lite lätt vegetabilisk olja och ägg. Blanda i chokladblandningen och lite i taget av de torra ingredienserna, sist blandar du i vitvinsvinäger.
  4. Fyll max 3/4 av formen och grädda mitt i ugnen i 15-17 minuter. Ta ut och låt svalna helt innan du lägger på frostingen.

Kolasmörkräm

  1. Smält mjölkchoklad i en skål försiktigt i mikron. Lägg äggvitor, strösocker och salt i en bunke och sätt bunken över ett vattenbad. Värm på medan du vispar lite då och då tills alla sockerkristaller har
  2. smält.
  3. Ta bort skålen från värmen och vispa med en elvisp till en fast och sval maräng. Vispa sedan i lite i taget av smöret, vispa till en fluffig maräng. Smaksätt med dulce de leche och mjölkchoklad.

Kolasås

  1. Koka samman allt i en kastrull till en gyllenbrun färg cirka 3 minuter, låt svalna.

Montering

  1. Spritsa marängsmörkräm på chokladmuffinsen när de svalnat. Gör en grop med i sked i marängsmörkrämen och spritsa i kolan.