Chokladbollstårta

Chokladbollstårta
Foto: Camilla Hamid
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Chokladbollstårta

13 ingredienser

1,5 h

Tårta gjord på chokladbollsdeg toppad med chokladglasyr och chokladbollar.

Bakas i rund springform med diameter på 23 cm.

Ingredienser

portioner10 - 12
  • 200 g mjölkchoklad, smält
  • 8 dl havregryn
  • 300 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl kakao
  • 2 dl florsocker
  • 4 msk starkt bryggkaffe, kallt
  • 4 tsk vaniljsocker

Chokladglasyr

  • 150 g mörk choklad
  • 1,5 dl vispgrädde

Dekoration

  • riven kokos
  • toffifee
  • chokladbollar
  • färska bär

Gör så här

  1. Mixa samman alla ingredienser till chokladbollssmeten till en jämn och krämig smet i matberedare.
  2. Tryck ut smeten i en springform och låt stå i kylskåpet i minst 1 timme innan dekoration.
  3. Grovhacka den mörka chokladen till glasyren och lägg i en värmetålig skål.
  4. Häll upp grädden i en kastrull och värm upp bara precis till den är på väg att börja koka. Häll den varma grädden över chokladen och låt stå i ca 5 minuter innan du rör om till en jämn smet. Låt svalna men fortfarande ha en rinnig konsistens innan du dekorerar din chokladbollstårta med den.
  5. Dekorera med kokosflingor, toffifee, chokladbollar och färska bär.
  6. Servera direkt eller förvara i kylskåpet!