Chokladterrin på pralinébotten

Chokladterrin på pralinébotten
Foto: Stefan Wettainen
Elisabeth johansson 2
Elisabeth johansson 2

Chokladterrin på pralinébotten

11 ingredienser

Mjuk och krämig terrin av mörk choklad på krispig nötbotten... God med mörka bär som blåbär, körsbär och björnbär. Recept från boken Choklad

Ingredienser

portioner st

Botten

  • 2 dl hasselnötter
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk farinsocker
  • 2 ägg
  • 1 msk vetemjöl

Fyllning

  • 350 g mörk choklad 70 %
  • 1 msk sirap
  • 2 ägg
  • 0,75 dl mjölk
  • 2 msk starkt kaffe av espressotyp
  • 2 msk vispgrädde

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Rosta nötterna i torr stekpanna, strö över socker och farinsocker och låt det karamelliseras.
  3. Häll upp på ett bakplåtspapper.
  4. Låt svalna och mixa sedan. Blanda ner ägg och mjöl och häll i en terrinform klädd med bakplåtspapper.
  5. Hacka chokladen och smält den i ett vattenbad.
  6. Vispa upp sirap och ägg tills blandningen är skummig.
  7. Koka upp mjölk, kaffe och grädde.
  8. Blanda chokladen och äggvispet och häll i den varma kaffemjölken.
  9. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 35–40 minuter.
  10. Ta ut terrinen, låt den svalna och stå kallt tills den stelnat. Skär upp i bitar.