Aztekchoklad

Aztekchoklad
Foto: Stefan Wettainen
Elisabeth johansson 2
Elisabeth johansson 2

Aztekchoklad

10 ingredienser

Varm kryddig choklad som värmer i vintern.

Ingredienser

portioner koppar
  • 0,5 vaniljstång (eller 1 tsk vaniljsocker)
  • 4 msk kakao
  • 4 msk strösocker
  • 2 dl vispgrädde (eller mjölk)
  • 1 krm malda kardemummakärnor
  • 1 bit kanelstång
  • 1 stjärnanis
  • 8 dl vatten

Garnering

  • 2 dl vispgrädde
  • kakao

Gör så här

  1. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg åt sidan.
  2. Blanda kakao, socker och grädde eller mjölk i en stor värmetålig kanna eller direkt i koppar.
  3. Koka upp de urskrapade fröna eller vaniljsockret med kryddorna i vatten. Låt sjuda i ett par minuter.
  4. Sila av och häll det heta kryddvattnet över kakaoblandningen. Rör om. Fyll koppar eller glas med drycken.
  5. Avsluta med en klick vispad grädde och pudra över kakao.
  6. Servera vinterns härligaste varma chokladdrink i festligt höga glas. Spetsa gärna med ett par
  7. centiliter mörk rom alternativt låt koka med en bit färsk chili eller spansk peppar. Toppa med grädde.