Chicken satay på risbädd med jordnötssmör

Chicken satay på risbädd med jordnötssmör
Foto: TV4

Chicken satay på risbädd med jordnötssmör

Av: Leena - Härnösand

Från: Halv åtta hos mig

22 ingredienser

75 m

Små mumsiga kycklingspett på liten risbädd med en kryddig jordnötssås sätter fart på smaklökarna! /Leena

Tips! Du behöver träspett – låt dem ligga i blöt i vatten medan du skär och hackar ingredienserna. Då fastnar inte köttet så lätt på spetten.

Dryck: Singha öl

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Kycklingspett

  • 2 kycklingfiléer
  • 2-3 schalottenlökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 dl soja
  • 1 tsk brun farin eller råsocker

Jordnötssås

  • 1 msk olja
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 krm koriander
  • 1 krm malen ingefära
  • 1 krm malen spiskummin
  • 1 msk brunt farinsocker
  • salt
  • peppar
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 msk limefrukt, pressad (eller citron)
  • 100 g jordnötssmör
  • 1,5 dl vatten

Risbädd

  • 2 dl jasminris
  • 4 kardemummakapslar, hela
  • 0,5 tsk bockhornsklöver (frön)
  • 2 tsk kokos, riven

Gör så här

Kycklingspett

  1. Skär kycklingen i 2 cm stora bitar. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Blanda alla ingredienser till spetten i en skål och ställ in den i kylen. Låt stå minst en timme före tillagning. Under den tiden kan du göra såsen och koka riset.
  2. Sätt ugnens grillelement på 225 grader. Trä upp kycklingbitarna på träspetten. Grilla på galler, ca 5 minuter på varje sida. Spetten kan ligga ca 5 cm ifrån grillelementet.

Jordnötssås

  1. Hetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull eller stekpanna. Fräs vitlök och alla torra kryddor i oljan ca 1 minut, under omrörning.
  2. Sänk värmen och blanda sedan ner övriga ingredienser, koka upp och låt sjuda på svag värme tills såsen tjocknar, ca 3 minuter. Rör om under tiden. Du kan späda med lite mer vatten om det behövs. Smaka av.

Risbädd

  1. Koka 2 dl jasminris enligt anvisningen på förpackningen, tillsammans med kryddorna och kokos.
  2. Fördela riset på små assietter eller i små skålar, lägg på spetten och häll jordnötssås över.