Cheesecaketårta

cheesecaketarta
Foto: Ulrika Pousette
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Cheesecaketårta

15 ingredienser

30 m + tid i kyl

”Denna goding syns också på omslaget av min bok och består av spröda kexbottnar, syrlig hallongelé och en cheesecakefyllning på vit choklad.” /Camilla Hamid

Receptet är ur boken Baka utan ugn, Bonnier fakta.

Agar agar kan ersättas med gelatinblad. Lägg i så fall bladen i blöt och låt dem smälta ihop med resten av ingredienserna efter att de har kokat.

Ingredienser

portioner10 - 12 bitar

Bottnar

  • 200 g smör
  • 28 digestivekex
  • 1 tsk malen kardemumma

Fyllning

  • 600 g vit bakchoklad
  • 2 dl vispgrädde
  • 1200 g färskost
  • 1 citron, rivet skal
  • 2 dl strösocker

Hallongelé

  • 4 dl frysta hallon
  • 2 dl citron, färskpressad
  • 0,5 tsk agar-agar (eller 3 gelatinblad)
  • 3 msk strösocker

Dekoration

  • färska hallon
  • makaroner
  • färsk mynta

Gör så här

Bottnar

  1. Smält smöret till bottnarna. Mixa kexen till ett fint smul i en matberedare. Häll ner smulorna i en bunke och tillsätt smör och kardemumma. Arbeta ihop till en formbar massa.
  2. Fodra en springform, cirka 23 cm i diameter, med bakplåtspapper. Tryck ut hälften av kexmassan jämnt i botten på formen och packa massan tätt med baksidan av en matsked. Ställ in formen i kylskåpet.

Fyllning

  1. Grovhacka den vita chokladen och smält den över ett vattenbad. Vispa grädden till mjuka toppar i en bunke. Vispa i en annan bunke ihop färskost, citronskal och socker. Vispa ner chokladen i färskostblandningen. Vänd slutligen försiktigt ner grädden med en slickepott.
  2. Fördela hälften av fyllningen jämnt i formen. Sprid ut resten av kexmassan i ett jämnt och täckande lager ovanpå. Fördela resten av fyllningen jämnt över kexmassan. Låt tårtan stå i frysen i minst 4 timmar, och därefter i kylskåpet i cirka 2 timmar för att tina.

Hallongelé

  1. Blanda hallon och citronsaft i en kastrull och koka ihop till ett mos. Passera moset genom en finmaskig sil ner i en annan kastrull. Tillsätt agar agar-pulver och socker och koka på medelvärme i 3–4 minuter under konstant omrörning. Låt gelén stelna något, häll den på tårtan och låt den stelna helt i kylskåpet, det tar minst 1 timme.

Dekoration

  1. Lossa formen från tårtan, ställ tårtan på ett fat och dekorera med hallon och eventuellt macarons och mynta.