Champinjonburgare med ramslöksmajonnäs, ruccola och stark ost

Champinjonburgare med ramslöksmajonnäs, ruccola och stark ost
Foto: Siri Barje
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Champinjonburgare med ramslöksmajonnäs, ruccola och stark ost

22 ingredienser

25 m

En riktigt god lakto-ovo-vegetarisk burgare som du gör på rivna champinjoner, linser, frön och timjan. Serveras i bröd med stark ost, ramslöksmajonnäs, senap och ruccola.

Ingredienser

portioner
  • 500 g champinjoner
  • 1 förp färdigkokta linser
  • 1 dl ströbröd
  • 1 dl solroskärnor
  • 1 ägg
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • salt
  • peppar
  • 0,5 kruka färsk timjan

Ramslöksmajonnäs

  • 2 msk ramslöksolja
  • 1 dl majonnäs
  • 1 litet knippe gräslök

Hemgjord senap (eller köp grovkornig)

  • 1 dl senapspulver (gärna grövre från Gotland)
  • 2 msk gotländsk honung
  • ca 3 msk vatten, varmt
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk vetemjöl
  • 0,5 krm salt

Servering

  • lagrad ost, i skivor
  • 70 g rucolasallad
  • 4 hamburgerbröd

Gör så här

  1. Riv champinjonerna på den grova sidan på rivjärnet. Rosta solrosfröna och mixa dem grovt, mixa även linserna till en smet. Hacka lök, vitlök och timjan smått.
  2. Blanda alla ingredienser till burgaren och låt det stå och svälla i ca 10–15 min.
  3. Gör burgarna lite tunnare och stek dem på hög värme i olja tills de är gyllene på båda sidor, lägg på stark ost så att den smälter lite.
  4. Hacka gräslöken och blanda med ramslöksolja, majonnäs och salt.
  5. Gör senapen genom att lösa upp honungen i varmt vatten och blanda ned i senapspulvret. Tillsätt salt, vitvinsvinäger och vetemjöl. Späd med lite mer vatten om du tycker att den är för tjock. Låt stå och svälla i ca 10 min.
  6. Montera hamburgerbröden med ruccola, majonnäs, senap och champinjonburgaren!