Grillade grönsaker och halloumi med rostat örtknäcke

Grillade grönsaker och halloumi med rostat örtknäcke
Foto: Torbjörn Larsson

Grillade grönsaker och halloumi med rostat örtknäcke

Av: Cecilia M Sporre

16 ingredienser

Grillade grönsaker kan varieras i det oändliga, följ säsong och tillgång i valet av grönsaker. Passar både som ensamrätt, som tillbehör till kött eller fisk eller som bufférätt. Om grönsakerna serveras som tillbehör räcker det med en halv sats till 4 portioner.

Receptet är beräknat för 4-6 portioner.

Ingredienser

  • 1 aubergine
  • 1 zucchini
  • 1 msk salt
  • 1 knippe grön sparris
  • 1 knippe färsk sommarlök
  • 1 ask cocktailtomater, på kvist
  • 2 msk olivolja
  • 1 bit halloumiost [200 g]
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk balsamvinäger
  • flingsalt
  • svartpeppar, från kvarn
  • några kvistar färsk timjan (gärna citrontimjan)
  • 1 citron, i klyftor
  • 4 skivor knäckebröd, med 100 % fullkornsråg och låg salthalt
  • 1 dl blandade örter, hackade (t ex persilja, timjan och oregano)

Gör så här

  1. Skiva zucchini och aubergine i centimetertjocka skivor. Lägg dem i ett durkslag och strö över saltet, så att vätska och bitterämnen dras ur, låt stå 5-10 minuter.
  2. Krama vätskan ur zucchinin och auberginen. Skölj sparrisen, dela löken i halvor och dela tomatkvisten i mindre bitar, låt tomaterna sitta kvar på kvisten.
  3. Grilla grönsakerna i grillpanna på spisen eller ute på grillen.
  4. Skiva halloumiosten, pensla med lite olivolja och grilla osten snabbt.
  5. Lägg upp grönsakerna och osten på ett stort fat, droppa över lite olivolja och balsamicovinäger. Strö över lite flingsalt och svartpeppar.
  6. Bryt knäckebrödet i mindre bitar och rosta det i lite olivolja i en stekpanna, vänd i örterna och strö krutongerna över grönsakerna. Lägg på lite färsk timjan och servera genast!