Lammfärsbullar med rödbetstzatziki

Lammfärsbullar med rödbetstzatziki
Foto: Torbjörn Larsson

Lammfärsbullar med rödbetstzatziki

Av: Cecilia M Sporre

17 ingredienser

Ljuvlig mat för picknickkorgen, kryddiga lammbullar, vackert rosa tzatziki, sallad och gott bröd. Packa ingredienserna var för sig och lägg ihop mackorna på plats. Smakar förstås gott hemma på altanen också… Till ca 4-6 personer.

Till ca 4-6 personer.

Ingredienser

  • 2 skivor knäckebröd, med 100 % fullkornsråg med låg salthalt
  • 1 dl mjölk (eller vatten)
  • 500 g lammfärs
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 0,5 tsk malen kanel
  • 1 ägg
  • 1 dl matlagningsyoghurt/grekisk/turkisk yoghurt
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 dl persilja, finhackad

Rödbetstzatziki

  • 200 g färska rödbetor [ca 1-2 st]
  • 1 syrligt äpple
  • 2,5 dl matlagningsyoghurt/grekisk/turkisk yoghurt
  • ca 1,5 klyfta vitlök
  • 1 msk olivolja
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Smula knäckebrödet till ströbröd, blanda med mjölken och låt svälla.
  2. Tillsätt färsen och rör den med salt och peppar. Blanda i kanel, ägg, yoghurt, persilja och en pressad vitlöksklyfta i färsen.
  3. Rulla stora köttbullar av smeten, ca 20 st
  4. Grilla bullarna eller stek dem i en stekpanna i lite olivolja tills de har fin färg runt om. Lägg köttbullarna på ett ugnssäkert fat och efterstek i ugnen 175 grader i ca10 minuter.
  5. Skala rödbetorna och äpplet, riv på grova sidan på rivjärnet.
  6. Blanda med yoghurten och tillsätt pressad vitlök.
  7. Smaka av med salt och peppar och rör i olivoljan.
  8. Servera lammbullarna med rödbetstzatziki, sallad och bröd.