Musslor buzara

Musslor buzara
Foto: tv4

Musslor buzara

Av: Cecilia, Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

12 ingredienser

45 min

Underbar förrätt med blåmusslor i vitt vin med chili. Smak av medelhavet och lite sting!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck
2728 Palacio de la Vega, Navarra, Spanien
Ett torrt, fruktigt, blommigt vin med frisk syra. Den fina frukten tillsammans med blommigheten möter fint de lite hetare smakerna i chilifrukten. Syran i vinet blir en fin kombination till syrligheten i löken.

Ingredienser

portioner
  • 2 kg blåmusslor, med skal
  • 2 gula lökar
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 röd chilifrukt (eller ca 1,5 tsk sambal oelek, efter starkhetsgrad man önskar)
  • 2 dl vitt vin
  • 500 g krossade tomater
  • 1 msk cognac
  • 3 msk rödvinsvinäger
  • 1 dl persilja (varav 1/4 del sparas till garnering)
  • 0,5 dl olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Skölj och skrubba musslorna väl. Kassera alla trasiga musslor samt de som inte stänger sig när du knackar på dem.
  2. Hacka lök och vitlök fint, kärna ur och finhacka chilin eller lägg i 1,5 tsk sambal. Fräs alltsammans i ¼ dl olivolja i en stor kastrull utan att det tar färg.
  3. Lägg i musslorna, slå på vitt vin och krossade tomater, lägg lock på kastrullen. Koka upp hastigt och låt puttra ca 5 minuter tills musslorna öppnat sig.
  4. Avsluta med konjak, salt, peppar och massor av hackad persilja samt lite extra olivolja.
  5. Servera musslorna med ett gott vitt bröd, tex baguette eller lantbröd.