Cassoulet

Cassoulet
Foto: TV4

Receptet är för 6 personer, men det är lätt att öka på så att det räcker till ännu fler. Är kassan skral ökar du mängden bönor och tomater och minskar på köttet.

26 januari 2009
8

Du behöver

  • 1 kg benfri lammbringa eller bog
  • 250 g rimmat fläsk
  • 400 g kryddig korv
  • 3 dl torra vita bönor
  • 1 burk hela tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 gula lökar
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk rosmarin
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 lagerblad
  • skalet av 1/4 apelsin
  • 2 msk smör
  • salt och malen vitpeppar

Gör så här

  1. Lägg bönorna i blöt i rikligt med vatten över natten. Skär lammköttet i 2-centimeterstärningar och strimla fläsket. Skala och hacka lök och vitlök. Skär tomaterna grovt och spara spadet. Skala 1/4 av apelsinen med potatisskalare. Sätt ugnen på 200°.
  2. Bryn lammköttet väl runt om i omgångar i smör. Smält 1 msk smör i en gryta som tål att stå i ugnen, fräs fläsket någon minut, lägg i löken och vitlöken och fräs ytterligare någon minut. Tillsätt tomaterna med sitt spad, tomatpuré, timjan, rosmarin, lagerblad, apelsinskal, 1 1/2 tsk salt och 1/2 tsk peppar.
  3. Lägg i lammkött och vita bönor. Häll på så mycket vatten att det precis täcker, rör om och koka upp. Lägg på lock, ställ in i ugnen och låt stå i ca 1 1/4 timme. 10 minuter före full tid lägger du i korvarna. Ta upp apelsinskalet och korven, skär korven i bitar och lägg tillbaka i grytan.
Kommentera receptet

Fler goda recept