Chokladfondant spetsad med mörk karibisk rom

Chokladfondant spetsad med mörk karibisk rom
Foto: TV4

Chokladfondant spetsad med mörk karibisk rom

Av: Cassius Cruickshank

Från: Halv åtta hos mig

8 ingredienser

30 min

En helt lysande avslutning med en "wicked combination" - mörk choklad, mörk rom och frukt. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Dryck: Kaffe och en ren mörk rom.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 125 g mörk choklad (minst 70 % kakaohalt, spara lite till garnering)
  • 4 ägg
  • 125 g florsocker [2,1 dl]
  • 110 g smör
  • 50 g vetemjöl [0,75 dl]
  • 2 msk mörk karibisk rom
  • vispgrädde, till servering
  • valfri frukt som dekoration t ex physalis eller passionsfrukt

Gör så här

  1. Smält chokladen i mikro eller vattenbad.
  2. Vispa ägg och socker fluffigt. Rör ner smöret i chokladen och vänd sedan ner blandningen i äggvispet.
  3. Vispa i mjölet och rör ner rom. Låt stå kallt i minst 2 timmar.
  4. Sätt ugnen på 200 grader. Smöra 5 små ugnsfasta koppar eller muffinsbleck, pudra insidan lätt med mjöl.
  5. Skeda upp smeten i dem och grädda i ca 8-10 minuter eller tills de precis har fått en fast skorpa, centrum ska fortfarande vara lös - känn med fingret att det är stuns i kakan.
  6. Stjälp upp dem på fat. Serveras genast, annars stelnar fyllningen. Riv över lite mörk choklad och servera med lite lättvispad grädde och frukt.