Chokladfondant spetsad med mörk karibisk rom

30 min
5
Chokladfondant spetsad med mörk karibisk rom
Foto: TV4

En helt lysande avslutning med en "wicked combination" - mörk choklad, mörk rom och frukt. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Dryck: Kaffe och en ren mörk rom.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

1 oktober 2009
30 min
5

Du behöver

  • 125 g mörk choklad (minst 70% kakaohalt, spara lite till garnering)
  • 4 st ägg
  • 125 g (2,1 dl) florsocker
  • 110 g smör
  • 50 g (0,75 dl) mjöl
  • 2 msk mörk karibisk rom
  • vispgrädde (till servering)
  • valfri frukt som dekoration t ex physalis eller passionsfrukt

Gör så här

  1. Smält chokladen i mikro eller vattenbad.
  2. Vispa ägg och socker fluffigt. Rör ner smöret i chokladen och vänd sedan ner blandningen i äggvispet.
  3. Vispa i mjölet och rör ner rom. Låt stå kallt i minst 2 timmar.
  4. Sätt ugnen på 200 grader. Smöra 5 små ugnsfasta koppar eller muffinsbleck, pudra insidan lätt med mjöl.
  5. Skeda upp smeten i dem och grädda i ca 8-10 minuter eller tills de precis har fått en fast skorpa, centrum ska fortfarande vara lös - känn med fingret att det är stuns i kakan.
  6. Stjälp upp dem på fat. Serveras genast, annars stelnar fyllningen. Riv över lite mörk choklad och servera med lite lättvispad grädde och frukt.
Visa mer
Kommentera receptet
Vårkampanj

Fler goda recept