Carpaccio på lax och pilgrimsmusslor

Carpaccio på lax och pilgrimsmusslor
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Carpaccio på lax och pilgrimsmusslor

11 ingredienser

En riktigt lyxig förrätt som även kan serveras som lätt supé. Laxen bör djupfrysas ett dygn innan den ska ätas. Vill du ha ett billigare alternativ till löjrom, ta röd stenbitsrom. Servera rätten med crème fraiche i separat skål.

Ingredienser

portioner
  • 12 pilgrimsmusslor
  • 1 rödlök
  • blandad plocksallat
  • 200 g rå lax, i lövtunna skivor
  • 100 g löjrom

dressing:

  • 2 msk olivolja
  • 1 msk kinesisk soja
  • 0,5 msk balsamvinäger
  • salt
  • vitpeppar

Till servering:

  • crème fraîche

Gör så här

  1. Blanda samman olivolja, soja, vinäger, salt och peppar till dressingen. Ta undan en tredjedel att pensla med och häll två tredjedelar i en skål. Finhacka den röda löken.
  2. Riv sallaten i mindre bitar och vänd den i dressingen i skålen. Gör fyra små bakelser av lax och sallat på fyra assietter. Varva sallat och laxskivor med salt och peppar mellan lagren.
  3. Skiva pilgrimsmusslorna lövtunt. Lägg dem överst på bakelserna och pensla med resten av dressingen. Ställ kallt en stund.
  4. Strö över den röda löken och toppa med löjrom.