Caroline Hofberg: "Vilken matresa"

Caroline Hofberg: "Vilken matresa"

Kokboksförfattaren Caroline Hofberg gillar Italien - så pass mycket att hon nu kommer med en kokbok, Italia Amore, som handlar just om det italienska köket. För recept.nu berättar Caroline Hofberg om italienska smaker, vårprimörer och bra råvaror.

Vad är typisk vårmat för dig?
– När våren är här börjar jag längta efter lättare rätter, gärna varma sallader med primörer som man kompletterar med till exempel kyckling, lammracks eller halloumi. Till dessert blir det säsongens första rabarberpaj.

Har du någon speciell vårfavorit?

– Jag älskar sparris!

Vilka råvaror ska man passa på att köpa nu?

– Nu börjar primörerna äntligen dyka upp och en tid framåt kan vi njuta av späda grönsaker, sparris, färskpotatis och rabarber.

Hur firar du Valborg i år?
– Hos en kompis på deras landställe i Roslagen.

Så då vet du inte vad som står på Valborgsmenyn?
– Nej, jag har inte en aning. Men min kompis är jätteduktig att laga mat så det blir säkert supergott.

Berätta om den kommande boken. Varför just Italien?
– Att tacka nej till att göra den här boken gick helt enkelt inte. Jag jublade över förfrågan! Vi nordbor tycks älska italiensk mat. Så förra året reste jag runt från topp till klack och träffade producenter, matmammor och matmormödrar. Vilken matresa det blev! Jag har lagat mat, ätit mat, druckit goda viner, fantastiskt kaffe och så har jag givetvis lärt mig massor.

Vad präglar den italienska maten?
– Att man är så lojal mot de egna specialiteterna, råvarorna och traditionerna. Man är otroligt stolt över sina lokalt producerade produkter. Den italienska maten handlar alltid om bra råvaror. Man köper eller skördar när de är som bäst och lyfter sedan fram smaken på enklast möjliga sätt, så att man känner smaken av själva råvaran och inte bara kryddan.
Maten i Italien handlar helt enkelt om tre saker: kvalitet, enkelhet och kärlek – qualità, simplicita e amore!

Har du någon favorit i det italienska köket?
– De vegetariska rätterna från Alpulien. I folkmun kallas det här köket för "cucina povera".