Skagenlax med löjrom

Skagenlax med löjrom
Foto: Tina Axelsson
Caroline Hofberg
Caroline Hofberg

Skagenlax med löjrom

Av: Caroline Hofberg

Från: Mat på svenska

7 ingredienser

Tore Wretmans skagenröra är en klassiker i vårt svenska matarv. Här gratinerar jag lax med röran och toppar med löjrom. Är det kalas så är det. På sommaren serverar jag primörsallad till, men under vintern är det gott med potatismos. /Caroline Hofberg

Ingredienser

portioner
  • 4 laxfiléer (i portionsbitar à 150 g)
  • 50 g löjrom

Fyllning:

  • 150 g skalade räkor
  • 3 msk lätt crème fraiche
  • 3 msk majonnäs
  • 1 dl dill, hackad
  • 0,5 krm cayennepeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Gör ett djupt snitt ner mot skinnet i mitten på varje laxbit, så att du får en ficka. Se till att du inte skär igenom skinnet och att varje bit håller ihop i båda ändar.
  2. Hacka räkorna grovt och blanda dem med resten av ingredienserna till fyllningen. Fördela fyllningen i fickorna. Lägg laxen på en plåt med bakplåtspapper.
  3. Baka laxen i mitten av ugnen 12-15 minuter. Toppa med en klick rom.