Pappa al pomodoro - italiensk tomatsoppa

Pappa al pomodoro - italiensk tomatsoppa
Foto: Tia Borgsmidt och Ove Lindfors
Caroline Hofberg
Caroline Hofberg

Pappa al pomodoro - italiensk tomatsoppa

Av: Caroline Hofberg

Från: Italia Amore

8 ingredienser

En favorit på sensommaren när tomaterna och basilikan är som bäst. Görs gärna på det du har hemma, det vill säga rester.

Ingredienser

portioner
  • 2 kg tomat
  • 3 klyftor vitlök
  • 1,5 dl olivolja
  • 3 dl vatten
  • havssalt
  • peppar, nymalen
  • 4 dagsgamla brödskivor
  • 1 kruka basilika

Gör så här

  1. Dela tomaterna och skrapa ur kärnorna. Skär tomaterna i klyftor och skär bort skalet.
  2. Skala och hacka vitlöke. fräs den nåhra minuter i 1/2 dl olivolja utan att den tar färg. Tillsätt tomaterna precis innan vitlöken börjar bli brun. Koka sakta under lock cirka 30 minuter, rör om då och då.
  3. Tillsätt vatten och låt koka ihop några minuter. Smaka av med salt och peppar.
  4. Skär bort det mesta av skorpan på brödet och bryt i bitar.
  5. Lägg brödet i tomatsoppan och rör försiktigt tills brödet sugit upp vätskan, tillsätt mer kokande vatten om soppan är för tjock. Ta soppan från värmen och låt svalna något.
  6. Riv basilikan i mindre bitar. Vänd ner den tillsammans med 1 dl olivolja. Låt stå en stund före servering för att brödet ska absolubera smak. Häll upp soppan i skålar och servera. Mal över lite svartpeppar.