Ostpaj med fikon- och päronsalsa

Bästa pajerna till kräftskivan
Foto: Tina Axelsson
Caroline Hofberg
Caroline Hofberg

Ostpaj med fikon- och päronsalsa

Av: Caroline Hofberg

Från: Pajer

15 ingredienser

En paj med mycket ost blir ganska mäktig, därför tycker jag det känns fräscht att servera en salsa med fikon, päron och valnötter till. Men en ostpaj är gott till så mycket, därför kan jag helt enkelt inte låta bli att skriva ner några av mina favoriter här intill. /Caroline Hofberg.

Receptet räcker till 6 bitar.

Servera en bit kall ostpaj med:
• Inlagd ättiksströmming, några rödlöksringar och en dillkvist.
• En klick crème fraiche, löjrom, hackad rödlök och dill.

Byt ut den lagrade osten mot:
• Kryddost och toppa pajen med smörstekta kantareller.
• Cheddarost och servera med en vintersallad av strimlad vitkål och lingonsylt.
• Ädelost och servera med fikon- och päronsalsa.

Grundrecept på pajdeg hittar du här!

Ingredienser

  • 1 sats pajdeg

Fyllning

  • 3 ägg
  • 3 dl mjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar, nymalen
  • 4 dl riven lagrad ost (t ex prästost eller västerbottensost)

Fikon och päronsalsa

  • 5 torkade fikon
  • 2 färska fikon
  • 1 päron
  • 2 msk valnötter, grovt hackade
  • rucolasallad
  • 1 msk valnötsolja (eller olivolja)
  • 2 tsk citron, pressad
  • flingsalt
  • peppar, nymalen

Gör så här

  1. 1. Gör pajdegen. Kavla eller tryck ut degen i en pajform
  2. med löstagbar kant som mäter cirka 26 centimeter i diameter. Förgrädda pajskalet.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar. Blanda i osten. Häll äggstanningen i det förgräddade pajskalet.
  5. Grädda pajen i mitten av ugnen tills fyllningen stannat och pajen har fin färg, cirka 40 minuter.
  6. Fikon- och päronsalsa: Strimla de torkade fikonen. Skär de färska fikonen och päronet i klyftor.
  7. Blanda fikon, päron, nötter och rucolasallad.
  8. Droppa över olja och citronsaft och krydda med salt och peppar. Servera salsan genast.