Lime- och marängpaj

Lime- och marängpaj
Foto: Tina Axelsson
Caroline Hofberg
Caroline Hofberg

Lime- och marängpaj

25

12 ingredienser

Limefrukten brukar kallas för citronens gröna kusin. Smaken är frisk och exotisk och smakar härligt tillsammans med den sötamarängen. Det är visserligen lite jobb att pressa några limefrukter, men använd inte limesaft på flaska, den smakar konstgjord. Skär inte i pajen förrän efter ett par timmar, den tiden behövs för att marängen ska stadga sig. Servera pajen rumsvarm, om man sätter in pajen i kylen kan det hända att marängen”smälter”. /Caroline Hofberg

Recept på pajdeg hittar du här.

Ingredienser

portioner8 bitar
  • 1 sats pajdeg för söta degar

Fyllning

  • 1,5 dl limefrukt, saft, pressad
  • 0,5 dl citron, pressad
  • 1,75 dl strösocker
  • 2 msk majsstärkelse
  • 3 ägg
  • 3 äggulor
  • 0,5 msk limefrukt, rivet
  • 50 g smör, kallt

Marängtäcke

  • 3 äggvitor
  • 0,75 dl strösocker

Till servering

  • grädde, lättvispad

Gör så här

  1. Gör en pajdeg för söta degar. Kavla eller tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant som mäter cirka 24 centimeter i diameter. Förgrädda pajskalet.
  2. Blanda citrussaft, socker, majsstärkelse, ägg och äggulor i en kastrull. Sjud sakta under omrörning tills krämen tjocknar, den får inte koka.
  3. Dra kastrullen från värmen och blanda i limeskal och smöret i små kuber. Rör tills smöret smält och låt sedan krämen svalna.
  4. Sätt ugnen på 150 grader. Häll limekrämen i det förgräddade pajskalet.
  5. Vispa vitorna till hårt skum, tillsätt sockret och vispa smeten blank och seg.
  6. Bred marängen över limekrämen. Grädda pajen i mitten av ugnen tills marängen fått lite färg, 10–15 minuter.