Aprikospaj

Aprikospaj
Foto: Tina Axelsson
Caroline Hofberg
Caroline Hofberg

Aprikospaj

Av: Caroline Hofberg

Från: Medelhavsmat till vardag och fest

11 ingredienser

Besöker du frankrike upptäcker du snabbt att ingen måltid är fullbordad utan en söt avslutning. Men man behöver inte vara fransman för att uppskatta en härlig fruktpaj. /Caroline Hofberg

Ingredienser

portioner

Deg:

  • 150 g smör, kallt
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk vatten, kallt

Fyllning:

  • 3 msk strösocker
  • 1 tsk malen kanel
  • 2 förp aprikos (à 400g)
  • 1,5 dl aprikosmarmelad
  • 3 msk vitt vin (eller vatten)
  • 0,5 dl mandelspån, rostade

Till servering:

  • crème fraîche (eller lättvispad grädde)

Gör så här

  1. Skär smöret i kuber. Hacka ihop smör, mjöl och socker till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en låg pajform, cirka 26 centimeter i diameter. Nagga pajen med en gaffel. Låt stå i kylen minst 1 timme.
  2. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen dirka 10 minuter. Strö över socker och kanel.
  3. Låt aprikoserna rinna av och lägg dem i pajskalet med den kupiga sidan upp.
  4. Värm marmeladen försiktigt tillsammans med vinet i en liten kastrull. Skeda över det mesta av marmeladen över aprikoserna. Strö över mandelspånen.
  5. Grädda pajen i mitten av ugnen cirka 30 minuter. Skeda över resten av marmeladen mot slutet av gräddningen.