Kycklinglevergryta med äpple

Kycklinglevergryta med äpple
Foto: Gunnar Bergkrantz
Carola Magnusson
Carola Magnusson

Kycklinglevergryta med äpple

Av: Carola Magnusson

Från: Carolas Ekokök

10 ingredienser

Vart tog kycklinglevern vägen när man köper en hel kyckling? Den som brukade ligga i en påse inuti. Kycklinglever är så gott även bara stekt i sallader. Fråga efter lever från eko-fågel, det fi nns att tillgå. Glöm inte att köpa ekologiskt.

Ingredienser

portioner
  • 450 g kycklinglever
  • 4 persiljerötter, beroende på storlek
  • 3 msk olivolja
  • havssalt
  • 140 g bacon (ekologiskt)
  • 6 schalottenlökar (eller 2 bananschalottenlök)
  • 2 äpplen (t ex Aroma eller Royal gala)
  • 2 dl vatten
  • 1 dl grädde
  • svartpeppar, från kvarnen

Gör så här

  1. Skala och skär persiljerötterna längsgående. Lägg dem i en ugnsfast form, ringla över olivolja och strö över havssalt. Baka dem i ugnen i 15 – 20 minuter på 180 grader.
  2. Skär baconet i 3 cm långa bitar. Knaperstek det och lyft ur pannan men spara fettet.
  3. Ansa och dela kycklinglevern i mindre bitar. Skala och strimla schalottenlöken.
  4. Stek kycklinglever och schalottenlök i baconfettet.
  5. Skär båtar av äpplena men behåll skalet. Tillsätt i grytan, häll på vatten
  6. och grädde och låt sjuda samman ca 5 minuter utan lock.
  7. Strö över det knaperstekta baconet och dra ett par varv med
  8. svartpepparkvarnen.