Smak av Österlen

2 röster

Rökt laxtartar med färsk sparris. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Visa mer

Du behöver

  • 400 g rökt lax
  • 200 g vit sparris
  • 75 g marscaponeost
  • lite pressad citron
  • salt
  • färskmalen vitpeppar
  • närodlade tomater (när tomaterna inte är i säsong, hoppa över)
  • kallpressad rapsolja från Österlen
  • 1 förp löjrom eller laxrom
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Skala och koka sparrisen (utan knopparna). Mixa och passera genom en sil. Blanda med citronsaft och mascarponeost, smaka av med salt och peppar. Koka knopparna i lätt saltat vatten i ca 2 min. Kyl ned.
  2. Skala, kärna ur och skär tomatköttet i 1/1 gånger 1/2 cm. Tag en stansring med ca 8 cm diameter. Tryck i fint hackad rökt lax till ett ca 2-2, 5 cm högt lager. Täck med ett ca 1,5 cm tjockt lager sparris- och ostblandning. Överst lägg löjrom eller alternativt löjrom.
  3. Lägg tartaren på en tallrik. Fördela tomatkött och sparrisknoppar runt. Droppa lite olivolja och dekorera med dill.
1 oktober 2009

Laddar fler recept...