Kyckling i lergryta med färskpotatis

Kyckling i lergryta med färskpotatis
Foto: TV4

Kyckling blir inte godare än så här! Helstekt kyckling med rosmarin som serveras med färskpotatis.

Skötselråd för lergryta
Innan lergrytan används, låt den ligga minst 10 minuter i vatten så den blir ordentligt genomfuktad. Placera alltid din gryta i ugnen först och sätt sedan på ugnen så hettas kärlet upp i samma takt som ugnen och därmed riskerar den inte att spricka.

Innan grytan används första gången ska den läggas i ett vattenbad och därefter rengöras ordentligt.


Se fler recept från

Mitt Kök Sverigeresan


12 juli 2011

Du behöver

  • 1 st kyckling, hel
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 4 st Knipplök
  • 300 g färskpotatis
  • 4 st morot
  • 2 msk ättika
  • 3 msk socker
  • 1 dl vatten
  • 2 kvistar rosmarin
  • 2 kvistar libbsticka eller lagerblad
  • Salt, efter smak
  • Peppar, efter smak

Gör så här

  1. Dela löken på hälften.
  2. Dela moroten och eventuellt potatisen, beroende på storlek.
  3. Lägg i vitlök, lök och potatis i en lergryta eller gjutjärnspanna.
  4. Lägg i hela kycklingen, morot, rosmarin och libbsticka.
  5. Häll på ättika och vatten.
  6. Strö över socker, salt och peppar.
  7. På med lock och baka i ugnen i cirka 1 timme i 175 grader.
  8. För att se om kycklingen är klar sticker du ett hål i kycklingen och ser om köttsaften är klar/genomskinlig.
Kommentera receptet

Fler goda recept