Lammkorv med palsternackspuré och räksallad

Lammkorv med palsternackspuré och räksallad
Foto: Tobias Rudberg
carina och ulrika brydling
carina och ulrika brydling

Lammkorv med palsternackspuré och räksallad

16 ingredienser

Gör din egen puré av palsternacka och en räksallad med gurka och äpple. Servera tillsammans med stekt lammkorv.

Ingredienser

portioner
  • 4 lammkorvar

Palsternackspuré:

  • 4 palsternackor
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 citron, saft
  • 50 g smör
  • 3 dl mjölk
  • salt
  • peppar

Räksallad med gurka och äpple:

  • 0,5 dl ättika
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten
  • 0,5 gurka
  • 1 svenskt äpple
  • 1 schalottenlök
  • 0,5 dl koriander
  • 1 dl skalade räkor

Gör så här

  1. Palsternackspuré: Skala och dela palsternackorna grovt.
  2. Lägg palsternackan i en kastrull och täck med vatten. Tillsätt salt.
  3. Lägg i vitlöksklyftorna och tillsätt citronsaft.
  4. Koka palsternacka och vitlök riktigt mjuka.
  5. Lägg smöret i en kastrull och sjud det tills det fått en gyllenbrun färg och luktar lite nötigt. Sila och låt svalna något.
  6. Häll av vattnet från palsternackorna och låt ånga av.
  7. Mixa palsternackan, vitlök, mjölk och brynt smör med hjälp av en kannmixer, till en riktigt slät puré. Smaka av med salt och peppar.
  8. Räksallad med gurka och äpple: Börja med att koka en lag av ättika, socker och vatten. Låt svalna något!
  9. Skala gurkan och dela på längden. Strimla gurkan fint.
  10. Skala och tärna äpplet.
  11. Finhacka lök och skär koriandern grovt.
  12. Vänd nu ihop gurka, äpple, lök, koriander och räkor tillsammans med ättikslagen.
  13. Dela och stek lammkorven i 5 min, eller tills den fått en fin färg.
  14. Servera med palsternackspuré och toppa med räksalladen.