Zebran på savannen

zebran på savannen
Foto: tv4

Zebran på savannen

Av: Camilla - Malmö

Från: Halv åtta hos mig

15 ingredienser

20 min + tillagning av glass och kladdkaka

En chokladsensation i lager med syrliga och söta tillbehör.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Vaniljglass (2 h)

  • 1 vaniljstång
  • 2,5 dl standardmjölk
  • 2 ägg
  • 1,25 dl strösocker
  • 2 dl vispgrädde

Kladdkaka (20 min)

  • 150 g smör, smält
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • ströbröd

Hallonkompott

  • 125 g frysta hallon
  • 1 msk brunt farinsocker

Dekoration

  • hasselnötter, krossade

Gör så här

Vaniljglass

  1. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna med en sked. Lägg fröna och stången i en kastrull tillsammans med mjölken. Sjud blandningen ett par minuter, drag åt sidan.
  2. Vispa ägg och socker poröst och tillsätt den varma mjölken under omrörning.
  3. Värm blandningen tills den börjar tjockna, men se upp så den inte bränner vid i botten.
  4. Det kan gå väldigt snabbt.
  5. Låt blandningen kallna, gärna i kylskåp. Rör därefter i grädden och tag ur vaniljstången.
  6. Starta glassmaskinen och häll därefter i blandningen och låt gå ca 45 min tills glassen är fast, eller tills omröraren inte längre roterar. Skeda upp glassen i en ask och ställ i frysen.

Kladdkaka

  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Om inte varmluft används, höj till 200 grader.
  2. Smält smör och låt det svalna av. Blanda i kakao, vaniljsocker och socker. Tillsätt ett ägg i taget. Avsluta med mjölet.
  3. Smöra och bröa en form, gärna med löstagbar kant. Häll i kladdkaksmeten.
  4. Grädda din kladdkaka i nedre delen av ugnen i cirka 8-20 minuter beroende på hur kladdig kladdkaka du vill ha. Tiden kan variera mycket från ugn till ugn! Godast enligt min egen uppfattning är om man gör kladdkakan dagen innan och den får stå i kylen över natten. När det är dags att servera kladdkakan skall den helst värmas upp lite igen så det kladdiga blir ännu kladdigare.

Hallonkompott

  1. Värm upp/tina de frysta hallonen i en kastrull.
  2. När hallonen tinat och blivit en jämn smet tillsätt farinsockret, sänk värmen på spisen och rör om med jämna mellanrum ett par minuter.

Servering

  1. Ta fram cocktailglas och häll i en del av hallonkompotten i botten av glaset. Därefter varvas kladdkaka, den hemmagjorda glassen och grädde. Det görs i två lager och toppas med det sista av hallonkompotten och krossade hasselnötter.