Côtes de porc grillées à la mode cajun

Côtes de porc grillées à la mode cajun
Foto: TV4

Côtes de porc grillées à la mode cajun

Av: Magnus - Oskarshamn

Från: Halv åtta hos mig

29 ingredienser

3 h + 2 dygn

Kamben som får ligga på grillen riktigt länge blir otroligt mört. I det här receptet är det både cajunkryddat och glaserat med en söt apelsinglaze och serveras med potatisgratäng och coleslaw. 

Tips! Vill du laga rätten utan griskött går det bra att använda kycklingklubba istället.

Gör gärna cajunkryddningen och glazen några dagar i förväg så får de rätt smak och karaktär.

Dryck: Rött vin (Campolieti Valpolicella Ripasso, 6792)

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg kamben

Cajunkryddning

  • 5 msk flingsalt
  • 5 msk svartpeppar, nymalen
  • 4 msk farinsocker
  • 2 msk paprikapulver
  • 2 msk chilipulver
  • 2 msk malen spiskummin
  • 2 msk malen koriander
  • ev 2 msk cayennepeppar
  • 1 msk malen ingefära

Glaze

  • 2,5 dl ketchup
  • 3 msk cidervinäger
  • 4 msk farinsocker
  • 4 msk apelsin, pressad
  • 2 msk brun senap
  • 1-2 krm flingsalt
  • 1-2 krm svartpeppar, nymalen (efter smak)

coleslaw

  • 0,5 japansk spetskål, finstrimlad
  • 2 morötter, finstrimlade
  • 2-3 klyftor vitlök, rivna
  • 3 dl majonnäs
  • 1 dl crème fraîche
  • 1 msk sellerifrö
  • 1 msk dijonsenap

Potatisgratäng

  • 5-8 potatisar, tunt skivade
  • 1 gul lök, grovhackad
  • 3 dl vispgrädde
  • 1-2 krm salt
  • 1 krm peppar

Gör så här

Cajunkryddning

  1. Mortla alla ingredienser i en mortel. Blandningen ska stå mörkt en till två dagar för att få rätt karaktär.

Glaze

  1. Blanda alla ingredienser i en skål, blandningen ska stå mörkt och svalt två till tre dagar för rätt smak. Blandningen håller sig även flera veckor i kylskåp.

Coleslaw

  1. Blanda alla ingredienser förutom spetskål och morötter noga i en stor bunke. Vänd därefter ned grönsakerna i blandningen. Låt stå svalt fram till servering.

Potatisgratäng

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smöra fyra ugnssäkra portionsformar. Täck halva formen med potatis, lägg därefter ett lager hackad lök, salt och peppar och häll på lite grädde. Lägg ytterligare ett lager potatis avsluta med ytterligare lite grädde och krydda med salt och peppar. Grädda gratängen i ugnen i ca 35-40 minuter.

Côtes grillées

  1. Ta fram kambenen i god tid så det är rumstempererade innan tillagning. Putsa kambenen på undersidan fri från hinnan. Klappa in cajunkryddningen väl på bägge sidor.
  2. Placera kambenen i ett grillrack och grilla kambenen indirekt på grill i ca 175 grader i ca 1,5 - 2 timmar eller tills köttet släpper lätt från benen. När det är ca en halvtimme kvar på tillagningstiden kan du börja pensla kambenen med glazen.
  3. Byter du ut fläskköttet till kycklingklubba är det viktigt att köttet når en innertemperatur på 82˚C intill benet.
  4. Servera köttet tillsammans med potatisgratängen och coleslaw.