Mungbönsplättar - Nokdo chun

Mungbönsplättar - Nokdo chun
Foto: Ulrika Pousette

Mungbönsplättar - Nokdo chun

12 ingredienser

De här plättarna är matiga med bra konsistens utan att man behöver använda vetemjöl- trevliga för alla, inte minst glutenintoleranta. /Byung-Hi och Byung-Soon

På bilden syns även

spenatplättar

.

Serveras som förrätt eller som drinktilltugg. Vill du göra en större måltid, servera med ris och till exempel

Marinerade böngroddar - Sookju Namul

.

Ingredienser

portioner
  • 2 dl mungbönor, skalade och torkade
  • 1 dl böngroddar [50 g]
  • 5 cm salladskål, gröna delen
  • 1 dl purjolök, hackad
  • 2 msk sesamolja
  • 1 msk vitlök, pressad
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • matolja, till stekning

Dippsås

  • 3 msk koreansk soja (eller japansk)
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 krm ättika (eller vitvinsvinäger)

Gör så här

Plättar

  1. Lägg mungbönorna i blöt 1 timme.
  2. Förbered under tiden de andra grönsakerna: förväll böngroddarna och hacka dem grovt.
  3. Förväll salladskålen och strimla den.
  4. När mungbönorna har stått i vatten 1 timme, häll av vattnet och mixa till en tjockgrynig smet.
  5. Blanda i grönsaker, sesamolja och kryddor och rör ihop till en tjock smet.

Sås

  1. Blanda ihop ingredienserna till dippsåsen.

Plättar

  1. Hetta upp matolja i en stekpanna på medelvärme.
  2. Klicka i smeten. Gör 6-7 cm stora plättar.
  3. Stek i några minuter på båda sidor tills plättarna är krispiga och fått fin färg.
  4. Skär eventuellt plättarna i halvor och servera med dippsåsen.