Butlers laxpaté

Butlers laxpaté
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Butlers laxpaté

8 ingredienser

Att laga laxpaté eller färs är egentligen ingen konst. Lättast går det med en matberedare. Kom ihåg en viktig detalj: Alla ingredienser måste vara kylskåpskalla när de blandas. Den här patén är lika bra till förrätt som till huvudrätt eller på en buffé. Pressgurka smakar bra till.

Ingredienser

portioner
  • 500 g färsk benfri lax
  • 2 ägg
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 kruka färsk dill
  • 1 tsk Colman's senap
  • 1,5 msk rödvinsvinäger
  • 1 tsk salt
  • 0,5 krm cayennepeppar

Gör så här

  1. Ta bort skinn och ben på laxen. Skär den i mindre bitar och kör den till mos i matberedare eller mal den i köttkvarn. Blanda i salt och ägg i matberedaren och kör till en jämn massa. Lyft skålen av matberedaren och ställ in den i kylskåpet. Sätt ugnen på 175°. Klipp dillen mycket fint. Rör ut senapen i vinägern.
  2. Ta färsen ur kylskåpet och blanda med matberedarens hjälp i grädden lite i taget. Till sist blandar du i dill, vinäger-senapsblandningen och kajennpeppar, krydda eventuellt med mer salt. Häll över färsen i en ugnssäker form, lägg på lock eller täck med folie.
  3. Sätt formen i vattenbad och låt alltsammans stå i ugnen 1 timme. Låt formen svalna och sätt den sedan i kylskåpet. Ta fram patén i god tid före servering så att den blir rumstempererad, då är den godast.