Lammburgare med ädelost och karamelliserad rödlök

Lammburgare med ädelost och karamelliserad rödlök
Foto: Ulrika Ekblom
Liselotte Forslin
Liselotte Forslin

Lammburgare med ädelost och karamelliserad rödlök

15 ingredienser

30 min

Men hallå, de här är så gott så det är lika bra att göra dubbel sats direkt. Halleluja! Receptet är hämtat ur boken Junk food - hemlagat på riktigt.

Ingredienser

portioner
  • 600 g lammfärs
  • 2 msk färsk rosmarin, hackad
  • 1-2 klyftor vitlök, rivna
  • 1 tsk salt
  • svartpeppar, nymald (efter smak)

Karamelliserad rödlök

  • 2 rödlökar
  • 1 msk smör
  • 2 msk rörsocker

Till servering

  • 100 g ädelost (krämig)
  • 50 g blandade späda salladsblad
  • olivolja
  • fikonbalsamico, krämig
  • 8 skivor surdegsbröd, levain tunna skivor, rostat
  • flingsalt
  • svartpeppar, nymald

Gör så här

  1. Blanda färsen med rosmarin, vitlök och salt och peppar.
  2. Forma fyra burgare och platta till.
  3. Stek dem cirka 2-3 minuter på var sida och drag sedan av pannan och låt de ligga kvar.
  4. Då tillagas de ytterligare.
  5. Skala och skiva löken och fräs den i smöret utan att den tar färg.
  6. Strö på sockret och rör tills det smält.
  7. Dressa sallaten med olivolja, fikonbalsmico och salt och peppar.
  8. Fördela det på hälften av brödskivorna.
  9. Lägg burgarna ovanpå, toppa med klickar av osten och fördela rikligt med karamelliserad rödlök.
  10. Salta och peppra och servera med den andra brödhalvan bredvid.
  11. Det är smart att sticka en grillpinne i varje burgare så håller de ihop bättre.