Bryggarens vörtbröd

Sébastien Boudet

Bryggarens vörtbröd

9 ingredienser

Recept på julvört för proffbagaren! Det tar lite tid med limporna blir perfekt luftiga.

Ingredienser

portioner stycken
  • 1 l vört
  • 1600 g siktat dinkelmjöl
  • 400 g drav eller blötlagt krossat korn
  • 45 g havssalt
  • 1 ingefära, liten bit, riven
  • 150 g sultanrussin, blötlagda
  • 100 g honung
  • 200-300 g surdeg, frisk och bubblande frisk och aktiv (eller 5 g ekologiskt jäst)
  • 200 g smör, rumstempererat

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienser utom smöret i en stor skål. Blanda med handen till en ganska jämn deg.
  2. Låt degen vila 1,5 timme under en fuktig duk.
  3. Stjälp upp degen på bordet och knåda i några minuter per hand. Blanda sedan in smöret i degen och knåda till en slät deg.
  4. Lägg tillbaka degen i skålen och låt den komma igång ett par timmar i rumstemperatur.
  5. Väg 3 bröd på ungefär 1 kilo var och forma till limpor.
  6. Låt jäsa inne i avstängd ugn och spraya vatten på brödet lite då och då så ytan inte blir torr. De ska vara dubbelt så stora när de har jäst klart.
  7. Ta ut vörtbröd från ugnen och sätt på den på 200 grader.
  8. Baka brödet 35-45 minuter och pensla med smör direkt när de kommer ut från ugnen.