Bröllopstårta med vit choklad och halloncurd

POPULÄRT
Bröllopstårta med vit choklad och halloncurd
Foto: Andréa Brändström
Andrea Brändström
Andrea Brändström

Bröllopstårta med vit choklad och halloncurd

20 ingredienser

En bröllopstårta i tre våningar fylld med halloncurd och marängsmörkräm med smak av vit choklad.

Ingredienser

Tårtbottnar

  • 3 tårtformar på 23, 18 och 11,5 cm
  • 12 ägg
  • 500 g strösocker
  • 180 g vetemjöl
  • 240 g potatismjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 4 citroner, skalet

Marängsmörkräm med vit choklad

  • 600 g äggvita
  • 880 g strösocker
  • 1 krm salt
  • 2 msk vaniljsocker
  • 1,4 kg smör, rumsvarmt
  • 600 g vit bakchoklad

Halloncurd

  • 1 kg frysta hallon, tinade
  • 4 dl strösocker
  • 4 limefrukter, rivet skal och saft
  • 4 msk majsstärkelse
  • 8 äggulor
  • 4 ägg
  • 100 g smör

Gör så här

Tårtbottnar

  1. Halva satsen smet går till formen som är 23 cm i diameter. Andra halvan ska fördelas mellan formen på 18 och och formen på 11,5 cm.
  2. Klä bottnar och kanter på formarna med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Vispa ihop ägg och socker lite lätt. Värm upp blandningen över vattenbad till fingervarmt och alla sockerkristaller har smält. Vispa sedan upp vitt och pösigt.
  4. Sikta ned de torra ingredienserna i en bunke och blanda väl. Sikta och vänd ner lite i taget i äggblandningen, se till att vända försiktig men ändå få bort alla klumpar. Riv till sist i rivet citronskal och fördela sedan smeten i formarna.
  5. Grädda mitt i ugnen i ca 20-40 minuter beroende på formens storlek. Känn med en sticka, de ska inte vara kladdiga.
  6. Låt svalna något och vänd sedan formarna upp och ner på en plåt med bakplåtspapper och låt svalna helt. Skär bottnarna i fyra lager, ca 1,5 cm tjocka.

Marängsmörkräm med vit choklad

  1. Blanda äggvita, strösocker, salt och vaniljsocker i en rostfri bunke. Värm över vattenbad till 60-65 grader, rör om då och då.
  2. Hacka och smält den vita chokladen över vattenbad eller i mikro, låt svalna något.
  3. Vispa sedan upp marängen så den blir vit, blank och rumstempererad, ca 10 minuter. Sänk hastigheten på vispen och tillsätt smöret, lite i taget. Fortsätt vispa på mellanhastighet en stund för att få en riktigt vit kräm.
  4. Sänk hastigheten igen och tillsätt den vita chokladen i en tunn stråle. Se till att skrapa ner från kanterna då och då för att undvika att chokladen stelnar.

Halloncurd

  1. Koka upp hallon, strösocker, skalet av 4 lime och saften av en lime. Låt puttra någon minut och sila sedan hallonkoket genom en sil.
  2. Pressa saften ur 3 lime i en skål och vispa ihop med maizenan, vispa ned i det avsilade hallonkoket.
  3. Vispa ihop äggulorna med äggen och tillsätt även dem i hallonkoket. Värm upp i en kastrull på medelvärme under omrörning. Rör hela tiden tills curden tjocknat (ha tålamod). Häll över curden i en ren bunke, tillsätt smöret och låt det smälta. Täck med plastfolie och ställ i kyl för att svalna.

Montering

  1. Alla 3 tårtor monteras på samma vis.
  2. Fäst första bottnen från den stora formen med lite marängsmörkräm på en tårtbricka. Klicka ut marängsmörkräm på första bottnen och bred ut den jämnt. Spritsa sedan ut en kant runt om formen så du kan fylla den med halloncurd utan att den hamnar utanför formen. Häll i halloncurd och bred ut jämnt. Lägg på nästa botten och spackla jämnt runt om de två bottnarna. Gör likadant med de följande två bottnarna. När du lagt på den fjärden bottnen är det dags att spackla hela tårtan jämnt. Ställ sedan kallt för att tårtan ska sätta sig och bli lättare att dekorera.
  3. Montera resterande två tårtor på samma sätt.
  4. Stick ned 5 st tjocka plastsugrör i den nedersta botten som är i samma höjd som tårtan för att få tårtan stabil. Gör likadant med tårta nummer två.