Brödpudding med punschglass, brynt smör och lingon

Brödpudding med punchglass, brynt smör och lingon
Foto: TV4

Brödpudding med punschglass, brynt smör och lingon

Av: Anton Bjuhr

Från: Nyhetsmorgon

15 ingredienser

Festlig dessert där en lättlagad brödpudding får sällskap av hemgjord punschglass, lingon och brynt smör.

Ingredienser

portioner

Brödpudding

  • 0,5 limpa ljust bröd
  • 120 g äggula [6 st]
  • 90 g strösocker
  • 1,5 dl mjölk
  • 5 dl vispgrädde

Punschglass

  • 110 g äggula [6 st]
  • 150 g strösocker
  • 750 g standardmjölk
  • 35 g punsch (alkoholfri glögg)
  • 250 g matyoghurt
  • 2 g salt

Till servering

  • Strösocker, att doppa brödet i
  • 2 msk smör
  • 1 dl punsch (alkoholfri glögg)
  • 1 dl torkade lingon (torkade tranbär eller russin)

Gör så här

Brödpudding

  1. Skär av skorpan på brödet och skiva upp i lagom tjocka skivor.
  2. Lägg brödskivorna i en smord ugnsform.
  3. Vispa äggulor och socker, tillsätt mjölken och grädden. Rör längs kanterna och i botten så att
  4. verkligen allt har blandats.
  5. Slå hälften av ”stanningen” över brödet och massera brödet med fingrarna så att brödet suger
  6. upp ”stanningen”. Slå över resterande stamning så att det täcker precis.
  7. Baka i ugnen på 175 grader till fin färg, ungefär 45 min. Låt svalna under press.

Punchglass

  1. Vispa äggulor och socker, koka upp mjölken och slå den över de vispade äggulorna.
  2. Vispa allt till en slät smet, slå tillbaka blandningen i kastrullen och värm försiktigt under omrörning
  3. till 83 grader. Tillsätt punchen.
  4. Sila glassmeten och kyl ned, tillsätt sedan yoghurten och saltet. (Låt helst
  5. glassmeten stå i kylen över natten). Kör i glassmaskin.

Servering

  1. Doppa ”brödsidan” på brödpuddingen i strösocker och stek sedan i smör till fin färg.
  2. Lägg brödpuddingen med den stekta sidan uppåt i tallriken.
  3. Tillsätt punchen (alkoholfria glöggen) i stekpannan med det brynta smöret och låt reducera någon
  4. minut, tillsätt sedan de torkade lingonen (torkade tranbären eller russin).
  5. Fördela den härligasirapen över brödpuddingen och avsluta med glass.