Brödpudding med äpplen och vaniljgrädde

Fredrik Erikssons recept på brödpudding med äpple, torkad frukt och calvados. Serveras med citron- och vaniljgrädde.

21 september 2017
6

Du behöver

Brödpudding

  • 2 äpplen, gärna Aroma
  • 1 msk smör
  • 3 ägg
  • 3 äggulor
  • 4 dl grädde
  • 1 vaniljstång
  • 50 g socker
  • 175 g vitt bröd, tärnat
  • 50 g torkade aprikoser, tärnade
  • 100 g katrinplommon, tärnade
  • 2 msk calvados

Vaniljgrädde

  • 2 dl grädde
  • 6 msk socker
  • 2 äggulor
  • 0,5 citron, finrivet skal

Gör så här

  1. Brödpudding
    Skala och tärna äpplena i ca 1 cm bitar, stek dem i lite smör så de får lite färg, ca 2 min.
  2. Koka upp grädde med urskrapad vaniljstång och socker, slå gräddblandningen över lätt uppvispade ägg.
  3. Sila det sedan över brödet, aprikoser och katrinplommon. Smaksätt med calvados.
  4. Fyll en form och grädda i ca 25 minuter (tills puddingen stannar) på 160 grader.
  5. Servera brödpuddingen ljummen, eller låt den svalna och skär i bitar som du vänder runt i stekpannan tillsammans med lite extra äpplen så det blir lite rostat. Du kan också glasera äppelbitar och servera till.
  6. Vaniljgrädde
    Vispa grädden fluffig i en bunke. I en annan bunke, vispa äggulor och socker poröst. Blanda samman och smaksätt med finrivet citronskal.
Kommentera receptet

Fler goda recept