Briochepizza med äpple och kanel

koket.se
Briochepizza med äpple och kanel
Foto: TV4
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Briochepizza med äpple och kanel

15 ingredienser

Lyxig dessertpizza på briochedeg som toppas med hemgjord vaniljkräm, äpplen och kanelsocker. Magiskt gott till efterrätt eller som söndagsfika.

Se Tea Malmegård laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Deg

  • 200 g ägg [4 små]
  • 300 g stenmalet vetemjöl [5 dl]
  • 45 g rörsocker [0,5 dl]
  • 15 g jäst
  • 6 g havssalt [1 tsk]
  • 180 g smör, rumstempererat

vaniljkräm

  • 250 g standardmjölk [2,5 dl]
  • 0,5 vaniljstång
  • 45 g äggula [3 st]
  • 65 g rörsocker [0,75 dl]
  • 20 g majsstärkelse [2,5 msk]
  • 10 g smör [1 msk]

Topping

  • 6 svenska äpplen
  • 3 g malen kanel [1,5 tsk]
  • 90 g strösocker [1 dl]

Gör så här

Deg

  1. Blanda alla ingredienser förutom smöret i en matberedare. Arbeta degen med krok på medelhastighet i cirka 15 minuter.
  2. Tillsätt sedan smöret i omgångar och kör tills degen är glansig och elastisk. Lägg över degen i en ny bunke. Plasta och låt vila i kylen över natten eller minst 8 timmar.

Vaniljkräm

  1. Skrapa ur fröna ur stången och lägg dem och stången i en kastrull tillsammans med mjölken och hälften av sockret. Koka upp under omrörning.
  2. Blanda äggula, socker och maizena i en bunke.
  3. Häll lite av den varma mjölken i bunken och blanda väl. Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och värm på medelvärme under konstant omröring tills det blir en tjock och fin kräm.
  4. Häll krämen i en bunke, tillsätt smöret och blanda. Plasta och låt svalna i kylen. Låt stå över natten för bäst smak.

Topping

  1. Ta fram degen, låt stå i rumstemperatur en stund, dela degen i 240-250 g bitar och rulla till bollar, låt vila 10 minuter.
  2. Kavla ut rundlarna i kanelsockret, de ska vara cirka 1 cm tjocka. Låt jäsa under duk i 2 h.
  3. Sätt på ugnen på 190 grader. Skala äpplena, kärna ur, dela på två och skiva tunt.
  4. Spritsa en klick vaniljkräm och stryk ut över pizzan, lämna 1 cm runt hela kanten. Dra ut äpplena likt en fjäder över hela pizzan. Strö över kanelsocker över hela pizzan och baka av pizzorna i mitten på ugnen i cirka 15 minuter.