Briochebullar med äppelkräm

koket.se
Briochebullar med äppelkräm
Foto: TV4
Roy Fares KH2024
Roy Fares KH2024

Briochebullar med äppelkräm

18 ingredienser

2 h + 12 h

Mandel- och kanelbullar fyllda med äppelkräm. Hur gott som helst!

Tips! Degen ska jäsa i 6-12 timmar, gör gärna degen så den kan jäsa över natten.

Se Roy Fares laga receptet

logo

Ingredienser

portioner bullar
  • 210 g ägg [4 st]
  • 690 g vetemjöl [11,5 dl]
  • 90 g strösocker [1 dl]
  • 30 g jäst
  • 14 g havssalt
  • 200 g mjölk [2 dl]
  • 225 g smör, rumstempererat

Äppelkräm

  • 3 äpple, gärna gravensteiner
  • 1 vaniljstång
  • 90 g strösocker [1 dl]
  • 50 g vatten [0,5 dl]
  • 1 citron, saften
  • 18 g potatismjöl [1,5 msk]
  • 25 g vatten, till potatismjölet (2 msk)

Mandel- och kanelfyllning

  • 200 g mandelmassa
  • 10 g vaniljsocker [1 msk]
  • 30 g malen kanel [0,5 dl]
  • 150 g smör, rumstempererat

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienser till degen, förutom smör, i en matberedare. Arbeta degen med krok på mellanhastighet i 4 minuter, öka sen och arbeta degen i 10 minuter till. Degen ska känna slät och smidig.
  2. Tillsätt smöret lite i taget och kör tills degen är glansig och elastisk. Lägg degen i en bunke, plasta och låt vila i kylen 6 -12 timmar. Ta fram degen, låt stå i rumstemperatur en stund.
  3. Gör under tiden äppelkrämen genom att skala och tärna äpplena. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna, lägg det i en kastrull tillsammans med äppelbitarna, strösocker, vatten och citronsaft. Koka upp medans du rör lite då och då tills äppelbitarna känns mosiga, ca 5 minuter. Ta bort från platan, mixa om det behövs med en stavmixer.
  4. Blanda ut potatismjöl med lite vatten och häll i kastrullen. Koka under omröring på medelvärme till en kräm, ta av från värmen och häll över i en skål, plasta och låt bli kall.
  5. Gör mandel- och kanelfyllningen när degen har jäst färdigt. Blanda mandelmassa, vaniljsocker, kanel med lite i taget av smöret tills du har en slät fyllning.
  6. Kavla ut degen 3-4 mm tjock, bred ut mandelfyllningen på och rulla ihop till en rulle. Dela lagom stora bullar, lägg i en form och låt jäsa till dubbel storlek 1,5- 2 timmar. Sätt ugnen på 190 grader.
  7. Pensla bullarna med ägg, strö över pärlsocker och spritsa i mitten lite äppelkräm. Grädda på 190 grader i 9-11 minuter, dom ska få en fin gyllenbrun färg.